Kaluston matka Etelä-Afrikkaan

20.05.2021

Elcoline Powerilta tilattiin Etelä-Afrikkaan putkistotöiden tuntiveloitusurakka, joka tulee olemaan laajuudeltaan noin 8000 työtuntia. Näin suuren urakan toteutukseen vaaditaan luonnollisesti merkittävä määrä kalustoa ja materiaaleja, jotka täytyi lähettää kohteeseen merikontissa.

Kaikki työkalut ja materiaalit saatiin mahtumaan yhteen 20 jalkaa pitkään merikonttiin, jonka matka Etelä-Afrikkaan kestää kaksi kuukautta.

Jokainen työkalu jakoavaimesta alkaen kuvattiin, punnittiin ja dokumentoitiin tarkasti tullauksia ja vakuutuksia varten Elcoline Powerin konepajan materiaalivarastolla Kouvolan Voikkaalla.

Yhteensä Richards Bay’hin lähetettiin:

199 eri artikkelia

4231,06 kg materiaaleja

157 000 € arvosta.

Näiden joukossa oli 31 500 € edestä kulutustavaroita, jotka eivät enää palaudu Suomeen. Kansainvälisissä tullisopimuksissa paikan päällä käytettävät tavarat käsitellään kokonaan eri tavalla kuin Suomeen palaavat.

Jos esimerkiksi jokin työkalu puuttuu kontista sen palatessa Suomeen, käsitellään se maahantuotuna Etelä-Afrikkaan, ja siitä täytyy maksaa tullimaksut.

Myöskään ylijääneitä käyttötavaroita ei voida tuoda takaisin Suomeen ilman tulliseuraamuksia, koska niistä on maksettu tullit Etelä-Afrikkaan mennessä, jonka jälkeen ne katsotaan sikäläisiksi materiaaleiksi.

Tutustu Meri-Markkuun, Elcoline Marinen liiketoimintajohtajaan

11.05.2021

Elcoline Marine -liiketoimintayksikön ja meriteollisuuden osaamiskeskuksen vetäjänä toimii kokenut Markku Salonen. Hän on koulutukseltaan sähköinsinööri. Markku on ollut vetämässä yksikköä siitä asti, kun silloinen Masa Yards ja ABB perustivat yhteisyrityksen, johon siirtyi Masan koko sähkövarusteluosasto vuonna 1997, ja josta myöhemmin YIT- ja Caverion -vaiheiden jälkeen muotoutui Elcoline Marine.

Elcoline Marine on jäsenenä Meriteollisuus ry:ssä, jossa Markku on toiminut aktiivisessa roolissa. Hän on ollut koulutustoimikunnan johdossa luomassa esimerkiksi projektipäälliköiden koulutusohjelmaa.

Markku Salonen sukellusreissulla

Elcoline Marinen liiketoimintajohtaja on todellinen Meri-Markku, jonka työtä ja harrastuksia yhdistää sama elementti.

Markulla meri on yhteinen nimittäjä sekä työlle että harrastukselle. Intohimoisena veneilijänä, sukeltajana ja luontoihmisenä hän tuntee meren pintaa syvemmältä.

Olimme mukana perustamassa sukellusseuraa, jossa vanhemmat ja lapset voivat harrastaa yhdessä. Olemme poikani kanssa edelleen mukana seuran toiminnassa. Vesirajan alapuolella on myös Elcoline Marinen erikoisosaaminen, sillä teemme sähköasennuksia risteilijöiden kolmannen kannen alapuolella. Toistaiseksi emme ole lähteneen kilpailemaan ”hotellikerrosten” sähköprojekteista.

Keväiset hylkeet Vänön ulkoluodolla

Keväiset hylkeet Vänön ulkoluodolla.

Olen luontoihminen henkeen ja vereen ja kuvaaminen on yksi suurista intohimoistani luonnossa liikkuessani. Merellä luonto on vahvimmillaan ja ihmisen on hyvä ymmärtää luonnonvoimien merkitys ja puhtaan ympäristön arvo.

Kroolaava merikotka Turun saaristossa.

Kroolaava merikotka Turun saaristossa.

 

Kuva Elcolinen Marine-tiimistä yhden TUI-risteilijän osalta, joita tehtiin kaiken kaikkiaan 6 kappaletta.

Kuva Elcolinen Marine-tiimistä yhden TUI-risteilijän osalta, joita tehtiin kaiken kaikkiaan 6 kappaletta.

Turvallisuus ja ympäristöystävällisyys ohjaavat meriteollisuuden toimintaa

Suomalaiset ovat aina olleet innovatiivisia laivanrakennuksen toimialalla. Monet suomalaiset innovaatiot kohdistuvat turvallisuuteen ja ympäristöön.

Laivojen katalysaattorit, rikkipesurit ja suljetut järjestelmät, koneiden, voimansiirron ja potkurijärjestelmien parempi polttoainetehokkuus ja hyvä hyötysuhde, uudet polttoaineet, kuten LGN pienentävät päästöjä ja käyttökustannuksia. Tässä kehityksessä on hienoa olla mukana.

Turvallisuus ensin

Risteilyasiakkaiden, laivan henkilöstön ja ympäristön turvallisuus on aina tärkeänä mielessä, sillä olemme mukana toteuttamassa turvallisuuden kannalta keskeisiä laivan järjestelmiä, kuten sähköistyksiä pelastusjärjestelmiin. Konehuoneessa ja ohjausjärjestelmissä, ilmastoinnissa… kaikessa turvallisuus tulee aina ensin! painottaa Markku.

Telakalla työskennellessä turvallisuus on erityisen tärkeää. Tiimissämme ihmiset ovat olleet pitkään telakalla. He osaavat liikkua, varoa ja käyttää suojaimia ammattilaisten tavoin.

Muista katsoa alaspäin

Erityispiirteenä telakalla työskentelyssä on, että on aina katsottava myös alaspäin, minne astuu, sillä laivan kansirakenteissa on monenlaisia aukkoja eri vaiheissa.

Tähtihetki urallasi?

Olemme olleet toteuttamassa maailman suurimmat risteilijät, korkealaatuista ylellisyyttä uusimmista teknologisista innovaatioista. Vaikea nostaa yhtä erillistä asiaa. Mieleen on jäänyt Color Fantasy -luokan risteilijöiden pohjoismainen tyylikkyys ja tämän norjalaisten varustamon henkilöstön sympaattisuus.

Millaista oli liittyä Elcoline Groupin osaksi?

Aluksi oli leikkisästi sanottuna kauhun hetkiä, kuten aina kun tutusta ja totutusta siirrytään uuteen. Innostuminen ja luottamus uuteen löytyi kuitenkin nopeasti, olihan minulla ja yksikölläni ollut jo useita eri logoja työvaatteissa ja kypärissä tätä ennenkin.

Kehittyvässä kasvuyrityksessä Elcolinessa on paljon kiinnostavia kehityshankkeita, joissa olen innolla mukana. Katson, että minulla ja meillä on paljon annettavaa sekä kokemuksen että erikoisosaamisen kautta. Toimintatapa elcolinelaisten kesken on joustavaa ja ammattimaista. Olemme meriteollisuusyksikössä hyvin kiitollisia ja iloisia siitä, että yksikkömme on otettu hienolla tavalla mukaan Elcolinen kasvavaan joukkoon, päättää Markku tämän haastattelun.

 

Lue lisäksi juttu Elcolinen meriteollisuuden osaamiskeskuksen erityisosaamisesta.

Elcolinelle avautui rannaton markkina marine-liiketoiminnan hankkimisen myötä

Caverion-yrityskaupan myötä Elcoline sai meriteollisuuden osaamiskeskuksen vahvistamaan monipuolista eri teollisuudenalojen erikoisosaamista ja kansainvälistämään liiketoimintaa…

Klikkaa tästä lukeaksesi koko juttu.

Elcolinelle avautui rannaton markkina marine-liiketoiminnan hankkimisen myötä

11.05.2021

Meriteollisuus on luonteeltaan erityisen kansainvälistä. Suomessa on vahva meriteollisuusklusteri, joka on kansantalouden kannaltakin merkittävä vientiala ja työllistäjä.

Caverion-yrityskaupan myötä Elcoline sai meriteollisuuden osaamiskeskuksen vahvistamaan monipuolista eri teollisuudenalojen erikoisosaamista ja kansainvälistämään liiketoimintaa. Elcoline oli jo aikaisemmin toteuttanut meriteollisuuteen kunnossapitoa ja asennuksia ABB Marinelle. Nyt meriteollisuuden ydintiimi toimii Meyer Turku -telakalla ja sieltä käsin ympäri maailmaa.

Elcoline Marine tuottaa meriteollisuudelle sähkövarustelu- ja kokonaistoimitusprojekteja sekä elinkaaripalveluita. Yksikössä työskentelee noin 50 ammattilaista ja lisää ollaan palkkaamassa hyvän tilauskannan ja Suomen meriteollisuuden valoisien näkymien takia. Suomen telakoiden tilauskanta on pysynyt hyvänä, vaikka korona on siirtänyt joidenkin risteilijöiden valmistumisaikatauluja.

1. Sähkövarusteluprojektit

Pääkonehuoneet
ECR
Ohjaamo
Pumppuhuoneet
Separaattorihuoneet
Incineraattorihuoneet
Tankkialueet
Trusterihuoneet
Pääsähkönjakeluhuoneet
Käyttöönottotyöt
Yli 1000V asennukset

2. Kokonaistoimitusprojektit

Ilmanvaihtohuoneet
Sähkönjakeluhuoneet
Separaattorihuoneet
Propulsiohuoneet
Saattolämmitysjärjestelmät

3. Elinkaaripalvelut

ABB Azipod sähköiset ja mekaaniset huoltopalvelut
Sähköiset huoltotyöt varustamoille

 

Lue lisäksi juttu Elcoline Marinen liiketoimintajohtajasta Markku Salosesta.

Markku Salonen, Elcoline Marinen liiketoimintajohtaja

Tutustu Meri-Markkuun, Elcoline Marinen liiketoimintajohtajaan

Elcoline Marine -liiketoimintayksikön ja meriteollisuuden osaamiskeskuksen vetäjänä toimii kokenut Markku Salonen. Hän on koulutukseltaan sähköinsinööri…

Klikkaa tästä lukeaksesi koko juttu.

Mies, jonka asenne on ”Kyllä onnistuu!”

30.03.2021

Oulun palvelutiimin ja kemianteollisuuden osaamiskeskuksen vetäjänä toimii aluepäällikkö Petri Salakari.

Hän on koulutukseltaan konetekniikan diplomi insinööri, valmistunut Oulun Yliopistosta vuonna 2012.

Mukaansatempaavaa työtä tasapainottavat elämän tärkeimmät asiat ovat perhe, jääkiekko, hevoset ja juuri nyt kodinrakennusprojekti.

Tätä haastattelua tehdessä oli erityisen liukasta, mutta yksihevosvoimainen neliveto vie hevosmiestä eteenpäin. Petri on käynyt hevosenkengityskurssin, joten sepäntyötkin sujuvat ja hevostilalla ollaan sillä sektorilla omavaraisia.

 

”Meillä on kemianteollisuuden kunnossapidossa sekä muitakin teollisuudenaloja palvelevan nopean toiminnan erikoistiimissä Oulussa tällä hetkellä 43 ihmistä hommissa.”

 

Tyypillinen työviikko

”Suurin osa ajasta menee asiakkaiden kanssa. Tapaan esimerkiksi kunnossapitopäällikköä ja tehtaanjohtoa, jonka lisäksi työhön liittyy uusien asiakkaiden kartoittamista ja myyntiä. Noin 60 % ajasta menee asiakastyössä ja 40 % oman organisaation HR-asioiden ja muun johtamisen parissa.

Joihinkin työviikkoihin mahtuu erikoisuuksia projektien osalta ja pyrin niissäkin olemaan mukana aina mahdollisuuksien mukaan. Joskus siihen riittää pelkkä siunauksen antaminen, että projekti voidaan esitellä liiketoimintajohtajalle ja aloittaa tarjouslaskenta.

Lasteni mielestä käyn töissä palavereissa ja he ovat ihmetelleet, miksi en tee mieluummin töitä niillä kaikilla isoilla ja hienoilla koneilla ja nostureilla.”

Työn ero aikaisempiin organisaatioihin

”Olen tullut Elcolinelle yrityskauppojen myötä ja merkittävimpänä erona koen mahdollisuuden vaikuttaa. Sekä oma että asiakkaan ääni kantautuu paremmin, kun välikäsiä on vähemmän.”

Laakeritien nopean toiminnan yksikkö

”Meidän Laakeritien nopean toiminnan yksikköä vetää erittäin osaava Samuli Pietarila, jolla on yksikössä hyvinkin vapaat kädet. Roolini on suurimmaksi osaksi tukea Samulia. Myimme juuri yhdessä kuukauden pituisen keikan, joka on poikkeuksellisen pitkä tällaisessa liikkuvassa työssä.”

 

Elcoline palkkaa lisää kunnossapidon ammattilaisia Ouluun 43 ihmisen organisaatioon.

 

Uusi merkittävä kunnossapitosopimus

”Olemme juuri voittaneet merkittävän kunnossapitosopimuksen ja kasvumme näyttää kiihtyvän, joten tulemme palkkaaman jo tämän vuoden puolella lukuisia uusia ammattilaisia.” Kemianteollisuuden merkittävät kokonaisulkoistussopimukset ovat kasvamassa ja saamassa jatkoa. Palaamme toivottavasi näihin iloisiin uutisiin kesään mennessä”, lupaa Petri.

”Tarjoamme kattavien etujen lisäksi hyvän tiimihengen ja joustavia työmahdollisuuksia Oulussa, Pohjois-Suomessa.

Palkkaamme projektiosaajia mekaaniselle puolelle asennuksiin ja muita tehtäviä avautuu vielä tänä vuonna.

Tarjoamme tehtäväkiertoa ja projektityötä muihin Elcoline-yksiköihin. Näin saamme monistettua Elcoline-kulttuuria läpi koko kentän. Kaikkien tiimien kanssa jaamme samat periaatteet: luotettavuus, joustavuus ja tarkkuus, joista syntyy asiakkaallemme erinomainen tehokkuus ja turvallisuus.”

Elcolinen Caverion-yrityskauppa toi Ouluun kemianteollisuuden osaamiskeskuksen

26.03.2021

Elcoline keskitti kemianteollisuuden kunnossapidon erikoisosaamisen Ouluun ja palkkaa lisää työntekijöitä, joilla on kunnossapito-osaamista.

Caverion-yrityskauppa toi Ouluun Elcoline Groupille kemianteollisuuden kunnossapidon osaamiskeskuksen, vahvaa turvallisuusosaamista ja laajensi valtakunnallisen palvelurakenteen kattamaan raskaan teollisuuden tarpeet.

Oulu on merkittävä teollisuuden keskus Pohjois-Suomelle. Elcolinen Oulun palveluiden ja vaikutusalue ulottuu myös kaivos- ja teollisuusalueille pohjoisessa Suomessa sekä Ruotsissa yhdessä Elcolinen Raahen metalli- ja kaivosteollisuuden nykyisten kunnossapitopalveluiden kanssa.

Kunnossapitoulkoistusten lisäksi Elcoline on vahvimmillaan vaativien suurprojektien ja seisokkien toteuttamisessa, joissa turvallisuusosaamisella on suuri merkitys.

Oulu Nuottasaari, Elcoline-osaamiskeskus, ilmakuva

Iso osa suomalaisesta kemianteollisuudesta on keskittynyt metsäteollisuuden ympäristöön, niin Oulussakin. Kuvassa Nuottasaaren alue, jossa Elcolinen uusi kemianteollisuuden osaamiskeskus toimii.

Nuottasaaren teollisuuskeskittymässä olemme asiakasyritysten kanssa samalla puolella tehdasalueen porttia.

”Toimimme täällä Nuottasaaressa lähellä asiakkaita, tai kirjaimellisemmin asiakkaan sisällä – osana asiakkaan kunnossapidon ja tuotannon organisaatiota.” toteaa yksikön päällikkö Petri Salakari.

Yrityskauppa avasi Elcolinelle Oulun portit kasvumahdollisuuksille

Teemu Pohto, liiketoimintajohtaja Elcoline Plant Service Oy, Raahe:

”Saimme merkittävän kasvuloikan ja vahvistuksen Pohjois-Suomen palveluihimme, kun saimme ostaa Caverionilta KKV:n päätöksellä myyntiin tulleen liiketoiminnan. Meille uutena kokonaisuutena saimme vahvasti resursoidun ja osaavan kemianteollisuuden palvelukeskuksen sekä merkittäviä kemianteollisuuden kunnossapidon kokonaisulkoistussopimuksia ja asiakkaita.

Kaupassa saimme Ouluun myös muutakin alueen teollisuutta palvelevan nopean toiminnan asennustiimin. Meille tämä on ollut kuin suuri lahja kasvumahdollisuuksien, turvallisuusosaamisen ja merkittävien asiakkuuksien takia.

Oulun kemianteollisuuden kunnossapito- ja turvallisuusosaamista lähdetään viemään muualle Suomeen sekä Ruotsiin.”

Uusi Oulun kemianteollisuuden osaamiskeskus toi Elcolinelle lisää turvallisuusosaamista

”Kemianteollisuuden turvallisuusvaatimukset, -kulttuuri ja osaaminen ovat korkealla tasolla Elcoline-osaamiskeskuksessa Oulussa” jatkaa Teemu Pohto.

Teemu Pohto, liiketoimintajohtaja, Elcoline Plant Service, Raahe

”Turvallisuusasenne ja tiimityötaidot nousevat meillä ammattitaidon rinnalle tärkeimmiksi työntekijän ominaisuuksiksi.”

”Vertaamme eri teollisuudenalojen erityispiirteitä sekä toimintamalleja. Jaamme Elcolinessa parhaita turvallisuuskäytäntöjä, joita eri toimialoilla ja asiakasyrityksissä käytetään. Jatkuvan turvallisuustyön ja vaativien kunnossapidon tuotantoprosessien kokonaisulkoistukset edellyttävät pitkäjänteistä yhteistyötä asiakasyrityksen ja kunnossapitokumppanin kanssa.

Elcoline-luottotiimeissä on korkea vaatimustaso, sillä turvallisuus tulee aina ensin. Siksi olen todella iloinen, että saimme Oulun huippuporukan Elcolineen,” riemuitsee liiketoimintajohtaja Teemu Pohto, jonka yksikköön Oulun uusi liiketoiminta yhdistyi.