Elcoline vahvistaa pääomaa ja osaamista voimakasta kasvuvaihetta varten – omistajiksi liittyy kokenut suomalainen sijoittajaryhmä

25.05.2020

Elcoline Groupin taustavoimat nousevat uudelle tasolle, kun suomalainen sijoittajaryhmä sijoittaa pääomaa ja laajan yrityskokemuksensa kasvua tukemaan. Sijoituksesta on sovittu 22.5.2020. Sijoittajaryhmässä ovat mukana yritysjohtajina ja pääomasijoittajina kokemuksensa hankkineet Karri Kaitue, Esko Mäkeläinen, Harri Pärssinen ja Heikki Westerlund. Elcoline on poikkeuksellinen suomalainen kasvuyritys, joka on kasvanut vuosittain keskimäärin 48% vuosina 2013–2019.

Osaaminen on kasvuyritykselle rahaa tärkeämpää pääomaa 

Jere Räisänen, hallituksen puheenjohtaja ja toinen Elcoline-perustajaosakas:

”Rahaa on tarjolla, mutta kokemusta ja osaamista ei saa välttämättä edes rahalla. Olemme erittäin tyytyväisiä ja ylpeitä, että omistusta laajennettaessa kasvaa osaamisemme. Elcoline pysyy suomalaisessa omistuksessa, millä on meille merkitystä. Liian moni suomalainen kasvuyritys on siirtynyt liian varhaisessa vaiheessa ulkomaiseen omistukseen. Haluamme kirjoittaa kasvutarinaa yhdessä kokeneiden ja kasvollisten sijoittajien kanssa.”

Leif Backman, toimitusjohtaja, Elcoline Group:

”Matka 100 miljoonan euron kokoluokkaan vaatii sisäpiirin osaamista miljardiyritysten toimintatavoista. Sijoittajaryhmän huippunimet tuovat kasvuloikassamme tarvittavaa kovan luokan johtamisosaamista ja avaavat meille uusia tärkeitä verkostoja kansainvälisiin suuryrityksiin. Perustamme hallituksen ja johtoryhmän toimintaa tukemaan uudenlaisen Growth Board -tiimin yhdessä sijoittajaryhmän kokeneiden partnereiden kanssa. Kun Elcoline toimii miljardiyritysten luotettuna Industrial Asset Management -kumppanina, on välttämätöntä, että meillä on näkemystä, verkostoja ja kokemusta samalta tasolta.”

Sijoittajaryhmä

Heikki Westerlund, joka on Capman-urallaan ollut sijoittamassa satoihin yrityksiin:

”Pääomasijoittaminen on monimuotoistunut viimeisten vuosien aikana. Perinteisen rahastomuotoisen mallin rinnalle ovat nousseet fokusoidummat, harvempia sijoituksia tekevät, mutta vielä enemmän omaan teolliseen osaamiseen nojaavat sijoittajaryhmät. Olemme seuloneet tällä porukalla useita potentiaalisia sijoituskohteita parin viime vuoden aikana. Haluamme olla mukana Elcolinessa paitsi sijoittajina myös tuomalla kokemuksemme, osaamisemme ja verkostot tuottamaan yritykselle arvoa.”

Karri Kaitue, joka on nimitetty Elcolinen hallitukseen:

”Teollisuuden kilpailukyky vaatii jatkuvaa keskittymistä ydinliiketoimintaan ja osaamiseen. Elcoline on mielenkiintoisessa asemassa suomalaisten teollisten yritysten kumppanina vahvistamassa niiden kilpailukykyä. Uskon, että yhdessä Eskon, Harrin ja Heikin kanssa voimme antaa paljon Elcolinen vahvalle yrittäjähenkiselle porukalle hakiessamme kannattavaa

Elcoline  

Elcoline on suomalainen Industrial Asset Management -liiketoimintaan erikoistunut yritys ja teollisuuden kumppani. Sen palvelualueita ovat teollisuuden kunnossapito, vaativien kohteiden mekaaniset asennukset, sähkö-, automaatio- ja instrumentointityöt, putkistojen asennukset ja hitsaukset sekä energialaitosten osien konepajavalmistus. Elcoline-asiakkaat ovat energia-, petrokemian-, öljynjalostus-, metalli-, kaivos-, meri- ja rakennusteollisuuden toimialoilta.

Elcoline on kasvuyritys, jonka visiona on saavuttaa 100 miljoonaan euron liikevaihto 2023 vuoteen mennessä, työllistää 1.000 työntekijää ja kansainvälistyä pitkälle konseptoidun, skaalautuvan palvelumallin avulla.

Vuonna 2019 Elcoline-omistajiin ja hallitukseen liittyi 3 Step IT Oy:n hallituksen puheenjohtaja, vuoden liikemies 2019 Jarkko Veijalainen.

 • Perustettu vuonna 2002
 • Toimintaa ohjaa kasvustrategia, joka keskittyy tuottamaan kokonaispalveluita teollisten asiakkaiden tarpeisiin, esim. kokonaista- tai osakunnossapitoulkoistukset
 • Kahdeksan toimipistettä ympäri Suomea (+ Ruotsi 2020) ja toimintaa huoltosopimuskohteissa ympäri maapalloa
 • Elcoline Group työllistää yli 300- ja käytettävissä olevien kumppaneiden kautta lisäksi yli 100 teollisuuden kunnossapitoalan ammattilaista
 • Liikevaihto 2020 n. 40 M€ (2019 31 M€)
 • 100%:n suomalainen omistus: henkilöstö, johto, sijoittajat ja perustajat

Sijoittajaryhmä

Karri Kaitue, hallituksen puheenjohtaja Alexandria pankkiiriliike Oy, Feon Oy, Filtra Oy. Aiempi kokemus Outokumpu, Ekokem, Destia

Esko Mäkeläinen, senior adviser Valuatum Oy. Aikaisempi kokemus mm Stora Enso Oy, Walki Oy, Maintpartner Oy, Lunawood Oy, Sampo Pankki/Danske Bank

Harri Pärssinen, Oriolan, Henki-Fennian ja Unified Chargersin hallituksissa. Aiemmin EY:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja

Heikki Westerlund, Tikkurila, Aspo, Kemppi, Duuri hallituksissa. Aiempi kokemus mm: CapMan, Orion, Norvestia, Walki ja Lumene


Lisätietoja ja haastattelut 

Elcoline Group Oy 

Leif Backman
Toimitusjohtaja
+358 43 824 3460
leif.backman@elcoline.fi

Jere Räisänen
Hallituksen puheenjohtaja
+358 44 559 9144
jere.raisanen@elcoline.fi

Sijoittajaryhmä 

Karri Kaitue
+358 40 501 5054
karri.kaitue@feon.fi

Teemu Kangas Elcolinen konepajapäälliköksi

19.05.2020

Teemu Kangas aloitti tammikuussa Elcoline Groupiin kuuluvan SVS Supervise Servicen konepajapäällikkönä Kouvolassa. Kangas on aiemmin työskennellyt viisitoista vuotta teollisuuden myyntitehtävissä, ja sitä ennen kokemusta konepajatoiminnasta on kertynyt Laitex Oy:n suunnittelijana sekä Kone Oyj:n tuotannossa. Koulutukseltaan hän on koneautomaatioinsinööri, IWS.

– Kun törmäsin Elcoline Groupin rekrytointi-ilmoitukseen, tuli olo, että voisi olla aika palata takaisin konepaja-alalle. SVS:llä pääsin heti hyppäämään pajan värikkääseen ja vaihtelevaan arkeen. Konepajapäällikkönä vastaan Kouvolan konepajan toiminnasta kokonaisvaltaisesti, Kangas kertoo.

Kangas on ehtinyt kevään aikana tutustumaan SVS:n työyhteisöön, toimintatapoihin ja yksikön asiakaskuntaan.

– Elcolinelta löytyy joukko rautaisia ammattilaisia ja rento yhteishenki. Sen ansiosta sulautuminen uuteen rooliin on helpottunut, kun ihan kaikkea ei ole tarvinnut itse heti ymmärtää, vaan on saanut työkavereilta tukea ja vastauksia mietityttäviin kysymyksiin. Olen myös päässyt tutustumaan asiakkaisiin heti alusta asti ja olen heidän kanssaan yhteydessä lähes päivittäin, Kangas kuvailee.

Vaikka kulunut kevät on ollut poikkeuksellinen, on hänelle kirkastunut konepajan kilpailuedun olevan juuri joustavassa tuotannossa sekä hitsattavien paineastiaelementtien erikoisosaamisessa. Kangas on myös ehtinyt kaiken uuden keskellä suoda ajatuksia myös konepajan tulevaisuuden varalle.

– Yksi tärkeä päämäärä on pyrkiä tarjoamaan asiakkaille tehokasta kokonaispalvelua, sekä kehittää ja kasvattaa liiketoimintaa Elcoline Groupin toimintaperiaatteiden mukaisesti. Esimerkiksi joustavuuden näkökulmasta voisimme mahdollisesti tulevaisuudessa tuottaa alihankinnan sijaan joiltain komponentteja konepajalla itse ja hallita sen suhteen paremmin toimitusaikatauluja, Kangas visioi.

Teemu Kangas Elcolinen konepajapäälliköksi

Teemu Kangas
Konepajapäällikkö
SVS Supervise Service
040 142 7999

Elcoline Constructionilta täsmällinen talotekniikan kokonaistoimitus

18.05.2020

Parmaco valmistaa siirtokelpoisia, vuokrattavia tilaelementtirakennuksia. Parmaco tekee tiivistä yhteistyötä Elcoline Constructionin kanssa sähkö- ja LVI-suunnittelussa. Messukylän koulun rakentamisessa Elcoline Construction sai aiempaa suuremman roolin talotekniikan kokonaistoimittajana.

Elcoline Construction vastasi Messukylän koulun sähkö-, lämpö-, vesi/viemäri-, ilmastointi-, ja ilmastointisuunnittelusta sekä urakoinnista alusta loppuun saakka. Parmacon projektipäällikkö Samuli Björninen pitää tiivistä yhteistyötä kaikin puolin menestyksekkäänä. Rakennusprojekti saatiin aikataulussa valmiiksi ja oppilaat aloittivat koulutyönsä uusissa tiloissa viime syksynä.

– Messukylän koulun kaltaisissa rakennuskohteissa aikataulu on hyvin tiivis. Siitä kun kaivinkone iskee kauhansa maahan, aikaa on noin 4 kuukautta saada rakennus täysin valmiiksi. Tämän kohteen osalta pysyimme todella hienosti aikataulussa, vaikka suunnitelmiin tulikin yllättäviä muutoksia ja lisätöitä, kertoo Björninen.

Suunnitelmien mukaan eteneminen on paras onnistuminen

Puolet koulun tilaelementeistä valmistettiin Pyhäjoen tehtaalla ja toinen puoli Leppävirran tehtaalla. Pyhäjoelta tulleisiin tilaelementeihin oli valmiiksi asennettuna rakennuksen LVI-järjestelmät. Leppävirralla tehdyissä tilaelementeissä oli puolestaan sähkötekniikka valmiina.

– Periaatteemme on rakentaa tilaelementit mahdollisimman pitkälle tehtaillamme, jotta työmaalla saisimme keskittyä lähinnä kytkentätöihin, kaapelointeihin ja heikkovirtajärjestelmien asentamiseen. Tämä lyhentää kallista työmaavaihetta.

Luottamus yhteistyön perusta

Elcoline Construction toimii Parmacon sopimuskumppanina Pyhäjoen ja Leppävirran tehtailla. Messukylän kouluprojektissa Elcoline Construction toimitti kaiken talotekniikan (LVISA) alusta loppuun.

– Meillä on pitkä yhteistyö takanamme ja luottamus kunnossa. Elcoline Constructionin väki on hoitanut heille kuuluvat vastuualueet jämptisti ja laadukkaasti.  Meidän välinen kommunikaatio toimi hyvin ja olin koko ajan perillä työvaiheista. Tärkeintä meille on laatu ja aikataulussa pysyminen ja ne toteutuivat hienosti täysin tässä projektissa. Tähän projektiin voi kyllä olla tosi tyytyväinen.

Elcolinelta löytyy tekijöitä ja kokemusta myös vaativiin hitsaustöihin

14.05.2020

Elcoline Groupin metalliosaamista edustavat Elcoline Plant Service Oy, Elcoline Piping Oy ja SVS Supervice Service Oy, jotka suorittavat hitsaustöitä asiakkaiden kohteissa sekä Elcolinen omissa konepajatiloissa. Yhteensä yhtiöstä löytyy yli 80 hitsaajaa, joiden hallussa on yli sata erilaista hitsausmenetelmää.

Automaatio- ja sähköosaamisesta tunnettu Elcoline Group on kehittänyt ja kasvattanut hitsauspalveluitaan systemaattisesti viimeisen viiden vuoden aikana. Hitsausosaaminen vahvistaa yhtiön palveluvalikoimaa ja mahdollistaa asiakkaille monipuolisemman kokonaistarjonnan. Kaikkien Elcoline Groupin alaisten hitsaustöiden pääkoordinaattorina toimii Jarmo Koskivuori.

– Hitsauksessa ei erotuta taikatempuilla vaan ammattitaidolla. Hitsaus on pitkälti käsityötä, jossa ollaan vahvoilla kokemuksen ja osaamisen kautta. Omien ammattilaisten lisäksi Elcolinella on Baltiassa hyvät ja luotettavat yhteistyökumppanit, joiden kautta saamme projekteihin tarvittaessa lisää tekijöitä, Koskivuori kertoo.

Kaikki hitsausta tekevät yksiköt toimivat yhteistyössä ja muun muassa henkilöresursseja sekä hitsauslaitteita voidaan jakaa eri toimipisteiden ja projektien välillä. Yhtenäiset laatujärjestelmät mahdollistavat toimintamallien ja hitsausohjeiden yhdenmukaisuuden.

– Hyvänä esimerkkinä Elcolinen ammattitaidosta ja joustavuudesta on asiakkaamme öljynjalostamoprojekti, johon pystyimme tarjoamaan nopealla aikataululla 23 pätevää hitsaajaa Elcolinen eri yksiköistä. Hitsattava materiaali oli harvinainen SA 335 P5, jota käytetään pääasiassa vain jalostamoilla. Materiaalin hitsaus vaatii esilämmityksen 200 celsiusasteeseen ja juurensuojauskaasun, joten kenttäolosuhteissa hitsaustyö on erittäin vaativaa, Koskivuori kuvailee.

Elcoline on kehittänyt yhtiön hitsausosaamista yhteistyössä Kemppi Oy:n kanssa. Keväällä järjestetyssä kehityspäivässä tutustuttiin hitsauksen tulevaisuuden näkymiin, Kempin WeldEye-hitsaushallintaohjelmistoon sekä hitsauskoneiden parametrien seurantaan ja datan käsittelyyn.

Elcoline Groupin hitsausosaaminen pähkinänkuoressa:

 • Toimintaa ohjaavat laatujärjestelmät ISO 9001, ISO 3834-2, ISO 14001, ISO 45001
 • Hitsaajia yli 80 henkilöä, jotka pätevöitetty SFS-EN ISO 9606-1 mukaan
 • Useita IWE-, IWT- ja IWS-koulutuksen saaneita hitsausasiantuntijoita
 • Yli 100 kpl kolmannen osapuolen (NoBo) hyväksymää menetelmäkoetta
 • Hitsattavat perusainetyypit 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 3.1, 4.1, 5.1, 5.2, 5.3, 6.1, 6.2, 6.4, 7.1, 8.1, 8.2, 43, 44 ja 45
 • Käsiteltävät materiaalivahvuudet 1,5-200mm.
 • Käytössä Kempin WeldEye pilvipohjainen hitsaushallintaohjelmiston
 • Eri osastoilla käytettävissä yli 140 hitsauskonetta, jotka validoidaan määräajoin
 • Konetyypit: Mig/Mag, Tig/Puikko, sekä mekanisoidut jauhekaarilaitteet kattilaosien hitsaukseen SVS Supervice Service Oy:llä. Lisäksi Elcoline Plant Service Oy:llä on 800A hiilikaaritalttauskoneet paksujen teräskappaleiden railonvalmistukseen.

 

Jarmo Koskivuori
Hitsauspäällikkö / IWT
Elcoline Piping
+358 40 0750 540

Opintojen ja työn yhdistämiseen kannustettiin Elcolinella

11.05.2020

”Työskentelen työnjohtajana Elcoline Constructionin Pyhäjoen yksikössä. Töiden ohella opiskelen myös monimuoto-opintoina talotekniikan insinööriksi. Vaivannäköä tämä yhdistelmä vaatii, mutta työnantajan kanssa on onneksi löytynyt joustoa molempiin suuntiin.

Alun perin aloitin Constructionilla LVI-asentajana vuonna 2017. Pyhäjoen yksikkö oli juuri perustettu ja olin sen ensimmäisiä työntekijöitä. Uudessa yksikössä oli tarjolla vastuuta otettavaksi, ja siihen myös tartuin edeten työnjohtajaksi vuonna 2019. Opintojen aloittaminen oli oman urakehityksen kannalta luonnollinen jatkumo. Myös esimies oli samaa mieltä ja kannusti opintojen aloittamiseen.

Yhtiö on kehittynyt kovasti niiden kolmen vuoden aikana, jotka olen Elcolinella ollut. Toimenkuvat ovat laajentuneet ja suunta on ylöspäin jyrkällä kulmakertoimella. Se tuo myös henkilöstölle eteen monenlaisia mahdollisuuksia. Niille, jotka uusiin mahdollisuuksiin haluavat tarttua, se tässä talossa onnistuu.”

Ei vanhan liiton meininkiä

”Työilmapiiri on ollut Elcolinella aina hyvin avoin ja kannustava, esimerkiksi kysymys opintojen ja töiden yhdistämisestä ei jännittänyt yhtään. Muutenkin henki on rehtiä ja reilua, ei mitään vanhan liiton meininkiä tai nurkkahuoneesta johtamista. Meillä on Pyhäjoella mukava ja nuorekas työporukka, ja se on yksi työn hyvistä puolista.

Haastavinta työnjohtajan tehtävissä on hektisyys. Työtehtäviini kuuluu muun muassa tuleviin kohteisiin tutustumista, hankintojen tekemistä, työnjohdollisia tehtäviä ja resursointia. Tärkeintä on pysyä kaikesta kärryillä, sekä ennakoida tulevia kipupisteitä ja pyrkiä ratkaisemaan niitä.

Parasta on, kun homma sujuu ja tietää jotenkin edesauttaneensa sitä. Kyllä siinä tuntee onnistumisen tunnetta, kun aluksi tuotannollisesta näkökulmasta hankalalta näyttävät isot työmaat on saatu lopulta hyvin klaarattua tiiminä yhdessä ja näkee oman kätensä jäljen. Kun työhön kuuluu sekä valtaa että vastuuta, siitä saa myös tehdä aika omannäköistään.”

Henri Niku
Työnjohtaja
Elcoline Construction Oy
Pyhäjoki

}