SSAB Raahen porttirakennuksen ja paloaseman uusiminen on merkittävä investointi tulevaisuuteen

28.04.2022

SSAB Raahen terästehtaalle valmistunut porttirakennus ja rakenteilla oleva paloasema ovat merkittäviä investointeja, jotka osaltaan luovat uskoa Suomen terästeollisuuden tulevaisuuteen. Myös yhteistyökumppaneiden, kuten asentajien, suunnittelijoiden ja osatoimittajien, merkitys korostuu tämän kokoluokan isoissa uudiskohteissa. Elcoline Group on SSAB:n pitkäaikainen kunnossapidon kumppani. Yhteistyö on laajentunut näiden projektien myötä myös LVIA-kokonaisuuksiin.

Elcoline tunnetaan SSAB Raahen tehtaalla erityisesti mekaanisen kunnossapidon toimijana, joka tarjoaa palvelut paikallisesti. Elcolinen ja SSAB:n lämpö-, vesi-, ilmanvaihto- ja automaatiojärjestelmiin liittyvä yhteistyö käynnistyi viime kesänä porttirakennusprojektilla, joka osoitti, että Elcolinelta hoituvat myös LVIA-kokonaistoimitukset.

– Halusimme kokeilla, miten yhteistyö Elcolinen kanssa sujuu LVIA-projektien osalta. Päädyimme heihin kuitenkin normaalin tarjousmenettelyn kautta, kertoo SSAB:n Raahen-tehtaan Area House Manager Pekka Länkinen.

Itsenäinen raportointi ja materiaalien hankinta helpottavat tilaajan työtä

Porttirakennus ja paloasema ovat molemmat uudiskohteita, jotka ovat nousseet korvaamaan vanhoja, jo elinkaarensa loppupäässä olevia kiinteistöjä. SSAB:lle nämä ovat merkittäviä investointeja tulevaisuutta varten. Elcolinen palveluihin porttirakennuksen ja nyt rakenteilla olevan paloaseman osalta kuuluvat LVIA-kokonaistoimitukset.

Isot uudiskohteet vaativat yhteistyökumppaneilta erityisesti projektinhallinnan osaamista. Tämän tyyppiset kokonaistoimitukset sopivat Elcolinen kokoiselle kumppanille, jolla on riittävästi kokemusta, ja myös harteita resurssien ja kassankin hallinnan näkökulmasta, mittavan projektin hoitamiseen. Toisaalta ketteryys ja nopeus ovat Elcolinen valtteja, ja materiaalienhankinnassa korostuu toiminnan sujuvuus. Kaikki Elcolinen työntekijät Raahessa ovat paikallisia. Tarvittaessa Elcoline pystyy kasvattamaan ripeästi kapasiteettiaan muilla paikkakunnilla toimivista yksiköistään.

– Kun olen käynyt paikan päällä työmaalla, olen saanut keskittyä omiin hommiini ja Elcoline on hoitanut kaiken muun, Länkinen sanoo.

Elcolinen itsenäinen raportointi ja asiakaspalvelu saavat niin ikään kiitosta. Tilaajan työtä helpottaa, kun useita palveluita saa samasta paikasta. Esimerkiksi kaikki LVIA-materiaalit paloaseman tekoon tulevat Elcolinelta.

– Puhelimeen on vastattu aina kun soittaa tai ainakin on soitettu saman päivän aikana takaisin. Elcoline on pitänyt hyvin kiinni sovituista aikatauluista. Mikään projekti ei ole viivästynyt LVIA-puolen töiden takia, Länkinen sanoo.

Asentamista ammattitaidolla

Länkinen ei ole löytänyt huomautettavaa myöskään asentajien tekemästä työstä. Porttirakennuksen käyttöönoton jälkeen tuli esille toive kahvinkeitinlinjasta.

– Portin väeltä tuli palautetta, että asentaja teki hommansa hyvin. Siinä ei kauaa nokka tuhissut. Ammattitaitoista porukkaa, hän tiivistää.

Vankka kokemus LVIA-kokonaistoimituksista

Elcolinella on SSAB:n kanssa jo yli parinkymmenen vuoden ajalta laajaa yhteistyötä kunnossapitoon ja projekteihin liittyen. Yhtiöllä on vankka kokemus myös LVIA-kokonaistoimituksista vuodesta 2017. Tähän asti mittavin projekti käsitti 6 000 neliön koulurakennuksen LVIA-työt. Elcolinen lisäksi tarjoama elinkaaripalvelu, johon sisältyy esimerkiksi etävalvonta, soveltuu niin rakennuskiinteistöihin kuin teollisuudenkin talotekniikkaan.

SSAB:n Raahen-tehtaan porttirakennus on ensimmäinen käyntikortti, jonka kautta kaikki liikenne tehtaalle kulkee – jossa on vastaanotto, josta haetaan kulkuluvat, jonne tavarankuljettajat ja vieraat menevät identifioitumaan. Rakennus käsittää porttitoimintojen ja henkilökunnan vaatimat tilat, päävalvomon, toimiston ja sosiaalitiloja. Rakenteilla on lisäksi uusi noin 1150 neliömetrin kokoinen paloasema, jonka on tarkoitus valmistua loppukesällä 2022. 

Porttirakennuksen jälkihoitoon kuuluvat huoltotarkastukset kahdesti vuodessa. Ne sisältyvät urakkasopimukseen. Velvoitteiden suorittaminen sujuu kätevästi Elcolinen paikallisin voimin.

 

Teksti: Aino Soutsalmi, Päivi Tervonen

Kuva: SSAB Raahe

Elcoline sai historiansa suurimman tilauksen Turussa valmistettaviin jättiristeilijöihin liittyen

26.04.2022

Meyer Turun telakalla rakennettaviin jättiristeilijöihin liittyvä sopimus täydentää Elcolinen tilauskirjoja aina vuoteen 2026 asti. Kuva: Elcoline

Tiedote

Suomalainen teollisuuden urakointi- ja kunnossapitoalan konserni Elcoline Group on saanut meriteollisuuden yksikölleen historiansa suurimman tilauksen. Meyer Turun telakalla rakennettaviin jättiristeilijöihin liittyvä sopimus täydentää Elcolinen tilauskirjoja vuoteen 2026 asti.

Kaupan seurauksena Elcoline rekrytoi uutta työvoimaa ja vahvistaa entisestään Elcolinen Länsi-Suomen ja meriteollisuuden yksikköä. Työllistävä vaikutus on yli 150 000 työtuntia. Kauppasummaa kokonaisuudessaan yhtiöt eivät julkista.

”Tämä on tärkeä askel kasvustrategiamme toteutuksessa. Aiomme luoda Suomen teollisuuteen uusia työpaikkoja ja varmistaa teollisuuden kasvua ja toimitusvarmuutta Suomessa. Kauppa on merkittävä osoitus luottamuksesta osaamiseemme, joka on kertynyt vuosikymmenten yhteistyössä Meyer Turun kanssa”, Elcolinen toimitusjohtaja Leif Backman sanoo.

Sopimus telakkayhtiö Meyer Turun kanssa sisältää muun muassa risteilijöiden teknisten tilojen sähköistys- ja käyttöönottotyöt. Kauppa vahvistaa merkittävästi Elcolinen tulevien vuosien tilauskantaa. Ensimmäisen risteilijän työt alkavat kesällä 2022.

”Suomi on edelleen yksi risteilyalusten rakentamisen kärkimaista ja ala on koronan aiheuttamasta notkahduksesta huolimatta hyvässä vedossa. Meiltä löytyy vaativimpiinkin laivanrakennusprojekteihin vahva verkosto ja tarvittavaa erityisosaamista”, Elcoline Marine -yksikön johtaja Markku Salonen iloitsee.

Lisätietoa:

Leif Backman
toimitusjohtaja

Elcoline Group
leif.backman@elcoline.fi

+358 43 8243460

 

Elcoline lyhyesti:

Elcoline Group on suomalainen urakointi- ja kunnossapitoalan konserni ja teollisuuden kumppani. Sen palvelualueita ovat teollisuuden kunnossapito, vaativien kohteiden mekaaniset asennukset, sähkö-, automaatio- ja instrumentointityöt, putkistojen asennukset ja hitsaukset sekä energialaitosten osien konepajavalmistus. Elcolinen asiakkaat ovat energia-, petrokemian-, öljynjalostus-, metalli-, kaivos-, meri- ja rakennusteollisuuden toimialoilta.

  • Perustettu vuonna 2002, 100-prosenttisesti suomalainen omistus
  • Elcoline on kasvanut vuosittain keskimäärin 48 % aikavälillä 2013–2021
  • Liikevaihtoennuste 2022: n. 50 M€
  • Elcoline Group työllistää yli 420 teollisuuden osaajaa
  • Toimintaa ohjaa kasvustrategia, joka keskittyy tuottamaan kokonaispalveluita teollisten asiakkaiden tarpeisiin, esimerkiksi koko- tai osakunnossapidon ulkoistukset
  • 8 toimipistettä ympäri Suomea sekä globaalia huoltosopimustoimintaa
  • Konsernin liiketoiminta jakaantuu viiteen operatiiviseen tytäryhtiöön: Elcoline Plant Service Oy, Elcoline Construction Oy, Elcoline Piping Oy, SVS Supervise Service Oy ja Elcoline Oy.

“Elcoline hoitaa osuutensa Parmacon projekteissa ammattitaidolla ja aikataulussa”

04.04.2022

– Maarit Auvinen, tekninen johtaja, Parmaco

Parmacon ja Elcolinen yhteistyössä toteuttama Tehtaankadun koulu Helsingin Eiran rannassa. Kuva: Elcoline

Parmaco Oy valmistaa ja vuokraa siirrettäviä ja muunneltavissa olevia rakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja. Parmacon ja Elcolinen yhteistyö on alkanut jo 2014.

– Elcoline on sellainen yhteistyökumppani, joka ratkoo meidän puolestamme ongelmia, jotta päästään järkevään lopputulokseen. Se on iso etu. Pitkä yhteinen historia antaa kompetenssia kertoa meille, mitä meidän kannattaa omassa toiminnassamme kehittää, Parmacon tekninen johtaja Maarit Auvinen sanoo.

Parmacolla ja Elcolinella on laaja kumppanuussopimus tehtaiden osalta sekä sopimus työmaa-asennusten osalta. Elcolinen työntekijät urakoivat Parmacon talotehtailla Leppävirralla ja Pyhäjoella. Palveluun kuuluu sekä suunnittelua että toteutusta ja lisäksi materiaalien hankintaa. LVISA-urakoitsijana Elcoline osallistuu Parmacon kanssa rakennuksen koko elinkaaren matkaan tarjousvaiheesta asiakkaalle luovutukseen ja siitä seuraavalle asiakkaalle siirtämiseen.

– Elcoline on kehittänyt meidän toimintaamme tarjousprosessissa. Oma toimintamme on napakoitunut ja olemme saaneet paljon uusia käytäntöjä siihen, kuinka tarjousvaihetta viedään eteenpäin, Auvinen kertoo.

Projektit toteutetaan tiukalla aikataululla

Auvinen on tyytyväinen Elcolinen ammattitaitoon ja luotettavuuteen.

– Meidän toiminnassamme aikataulussa pysyminen on todella tärkeä asia, koska projektit toteutetaan tiukalla aikataululla. Elcoline selviää esimerkiksi materiaalihankinnoista hyvin. Ei tarvitse kantaa huolta siitä, ehtivätkö esimerkiksi sähkökeskukset ajoissa tuotantoon, Auvinen kiittelee.

– Tilaelementtien rakentaminen ei ole kauhean laajalle levinnyttä tietoa. Joka ikiseltä urakoitsijalta ei siis tätä tietoa löydy. Elcoline hoitaa oman osuutensa projekteissa asenteella ja ammattitaidolla, hän tiivistää.

Etävalvonta on tulevaisuutta

Elcolinen Parmacolle tuottamiin palveluihin kuuluvat muun muassa rakennusten elinkaaren hallintapalvelu ja etävalvonta. Etävalvonnan avulla rakennuksen kuntoa ja tilaa voidaan seurata vaikka toiselta puolen Suomea. Se varmistaa, ettei rakennuksen elinkaari katkea ennenaikaisesti. Järjestelmä valvoo, että asiakkaalla ja loppukäyttäjällä on hyvät ja terveelliset olosuhteet. Mahdollista vikaa ei tarvitse lähteä ensin katsomaan ja sitten korjaamaan, vaan selvitään yhdellä käynnillä.

Auvinen näkee palvelussa mahdollisuuksia erityisesti tulevaisuudessa.

– Rakennusten käyttäjien mahdollisuus vaikuttaa talotekniikan toimintaan ja energiankulutukseen korostuu jatkossa aivan varmasti. Rakennusten etävalvontaa ja -hallintaa on tarkoitus viedä eteenpäin ja laajentaa, hän kertoo.

Rakennusten olosuhteita, kuten lämpötilaa ja hiilidioksiditasoa, voidaan tulevaisuudessa havainnoida ja hallita etäyhteyksin.

Haasteena on toistaiseksi järjestelmien yhteensopivuus. Järjestelmien pitää olla toimivia rakennuksen nykyiselle käyttäjälle, mahdolliselle seuraavalla asiakkaalle ja Parmacon oman tilahallinnan tarpeisiin. Eri käyttäjiä miellyttävät eri järjestelmätoimittajat. Elcolinen ja Parmacon pilottihanke Leppävirran toimistolla on parhaillaan käynnissä, jotta järjestelmää voidaan koekäyttää itse. Se toimii samalla esittelykohteena asiakkaille.

Elcolinella on vankka kokemus LVISA-kokonaistoimituksista

Elcolinen tähän asti mittavimmat projektit ovat vuonna 2019 valmistunut 3 700 neliön koulu-, päiväkoti- ja ruokalakokonaisuus Vantaan Keimolanmäkeen sekä vuonna 2020 valmistunut 3 650 neliön koulu-, ruokala- ja liikuntasalikokonaisuus Helsingin Tehtaankadun koululle. Elcoline osallistui myös 6 000 neliön koulurakennuksen LVISA-asennuksiin Lahden Mukkulassa. Yhtiön LVISA-kokonaistoimitukset ja elinkaaripalvelu soveltuvat niin rakennuskiinteistöihin kuin teollisuudenkin talotekniikkaan.

Elcoline ja Filtrabit ovat sopineet globaalista kumppanuudesta

20.12.2021

Kumppanuussopimuksen seurauksena Elcoline vastaa pienhiukkaspäästöjä leikkaavien Filtrabit-pölynpoistolaitteistojen asennuksista ja kunnossapidosta. Yhteisvoimin Elcoline ja Filtrabit lähtevät tehostamaan raskaan teollisuuden ja energiantuotannon poistoilman puhdistamista.

Virtaussuodatin on Filtrabitin kehittämä innovaatio, joka korvaa teollisuuden poistoilman pienhiukkasten suodattamisessa käytettäviä kuitusuodattimia ja sähkösuodattimia. Kehitystyötä on tehty Oulun Yliopiston ja SSAB Raahen terästehtaan kanssa.

Strateginen kumppanuussopimus solmittiin marraskuussa 2021 ja se syventää vuodesta 2019 alkanutta pilotointivaiheen projektiyhteistyötä. Elcoline on ollut mukana Filtrabit-teknologian asennusten toteuttajana heti alusta asti. Yhteistyössä on toteutettu pilottilaitteistoja, joista ensimmäinen on asennettu ja kunnossapidossa SSAB:n Raahen terästehtaassa.

Elcoline pääsee Filtrabitin kanssa toteuttamaan ympäristömissiotaan – puhtaampaa ja turvallisempaa teollista tuotantoa.

Elcolinen keskeinen rooli Filtrabit-laitteistojen valmistuksessa, asennuksissa ja teollisuusasiakkaiden jatkuvassa kunnossapidossa laajentaa Elcolinen kokonaisosaamista ja paikkaa arvoketjussa.

Filtrabitille ja Elcolinelle valmismoduuliin pakattu ratkaisu luo mahdollisuuden nopeasti skaalautuvaan tuotantoon, kansainvälistymiseen ja liikevaihdon kannattavaan kasvuun globaaleilla markkinoilla.

Koska koko erottelulaitteisto on toteutettu itsenäiseksi valmismoduuliksi, teollinen valmistus, logistiikka, asennustyö ja sijoittaminen teollisuuslaitokseen tai sen ulkopuolelle tapahtuu nopeasti ja taloudellisesti.

Elcoline ja Filtrabit ovat yhdessä toteuttaneet ensimmäisen raskaan teollisuuden virtaussuodattimen SSAB Raahen terästehtaaseen.

Uuden teknologian tehokkuus ja luotettavuus on todennettu vaativassa tuotannossa kunnossapidossa SSAB:n Raahen terästehtaan virtaussuodattimen pilottilaitteistolla vuodesta 2020. (Tekniikka & Talous 29.11.2021)

”Filtrabitin patentoitu virtausdynamiikkaan perustava pölynpoistoteknologia on matkalla uudeksi teollisuuden standardiksi. Globaali kaupallinen potentiaali on merkittävä sekä Filtrabit-teknologialle että Elcolinen toteuttamille asennus-, kunnossapito- ja käyttöpalveluille.

Filtrabit-pölynpoistolaitteisto on uusi, mullistava ratkaisu, josta odotamme tulevan seuraavan standardin. Näemme kaupallisen potentiaalin sekä Filtrabitille että Elcolinelle valtavana. Patentoitu teknologia on todistettu suodatusteholtaan tehokkaaksi, tuotannossa luotettavaksi ja ylläpitokustannuksiltaan edulliseksi perinteiseen kuitusuodatinlaitteistoon verrattuna.

Molempien yritysten hallituksista käsin näen strategisen partneroitumisen vauhdittavan kummankin yrityksen kannattavaa kasvua ja erityisesti kansainvälistymistä.”

Karri Kaitue,
Elcoline Groupin hallituksen jäsen
Filtrabit Oy:n hallituksen puheenjohtaja

 

”Filtrabit on syntynyt asiakkaiden tarpeista ja vahvassa kumppaniyhteistyössä. Asiakaskokemus on toimintamme ytimessä. Yhdessä olemme luoneet innovaation, virtausdynamiikkaan perustuvan Filtrabit-virtauserottimen, joka ratkaisee teollisuuden pölyhaasteita luotettavasti, auttaa pitämään teollisuusprosessit käynnissä lähes huoltovapaasti ja vähentää CO2-päästöjä, kun lämpöä ja lämpöenergiaa ei tarvitse päästää taivaalle, vaan lämpö voidaan hyödyntää prosessissa. Ratkaisu on helppo sovittaa nykyisiin laitteisiin ja suorituskyky pysyy vakiona. Hyötyjen avulla investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin ja ratkaisu voidaan hankkia kuukausimaksullisena palveluna. Modulaarinen ratkaisu voidaan ottaa jopa päivässä käyttöön ja laitteistoa on helppo tarvittaessa siirtää toiseen kohteeseen.

Elcolinen kanssa yhteistyö on sujunut alusta asti tehokkaasti ja laadukkaasti. Elcolinen ’turvallisuus ensin’ -toimintaperiaate on meille välttämätön osa omaa tarjoamaamme hankkeiden suunnittelusta jatkuvaan kunnossapitoon asti.”

Marko Valli,
Filtrabit Oy:n toimitusjohtaja

 

”Yhdessä Filtrabitin ja sen globaalien asiakkaiden kumppanina pääsemme mukaan valtaville markkinoille. Teollisuuden kunnossapidon markkinoilla tapahtuu ulkoistamistrendin lisäksi alihankkijoiden roolien syvenemistä kumppanuuksiksi.”

Leif Backman,
Elcoline Groupin toimitusjohtaja