Sanat ennen numeroita – Tervetuloa CFO Michael Berman

20.01.2021

Elcoline sai vahvan osaajan talousjohtajaksi. Michael Berman on kokenut taloushallinnon ammattilainen ja koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Liverpoolissa vuonna 1970 syntynyt Michael toimii Elcolinen Helsingin toimipisteeltä käsin.

Michael Berman:

Olen vastikään liittynyt Elcoline-perheeseen, tukemaan konsernin kasvumatkaa kohti tulevaisuutta. Tätä ennen vastasin Nord Stream 2- maakaasuputken pinnoitusprojektin taloushallinnosta Kotkassa.

Olen noin 20 vuoden aikana toiminut lukuisissa taloushallinnon tehtävissä: pörssiyhtiöissä, kasvuyrityksissä sekä projekteissa. Vuosien saatossa minulle on muodostunut osallistuva tapa toimia, joka tarkoittaa organisaation tarkastelua operatiivisten toimintojen kautta sekä avointa kommunikointia.

Numeroita ennen tulee aina sanat, joihin luvut perustuvat.

Taloushallinnon pitää tietää ennen numeroita, miten ne ovat syntyneet ja miksi yrityksen tunnusluvut osoittavat positiivista tai negatiivista kehitystä. Peruskysymys on aina – ovatko luvut luotettavia ja miten niitä voi tulkita liiketoiminnan johtamiseksi ja miten niihin voi vaikuttaa. Vasta kun liiketoimintatieto on jalostettu ymmärrettäväksi eri sidosryhmille, voidaan tehdä tarkempia liiketoimintapäätöksiä. Erityisesti silloin sanat tulevat ennen numeroita.

Uskon, että taloushallinto on aidosti tukifunktio, joka tuo organisaatiolle läpinäkyvyyden kautta lisäarvoa.

Talousjohtaja voi palvella sisäisesti monella eri tavalla ja tasolla. Itse pidän liiketoimintaan pureutumista työni yhtenä tärkeimpänä osana. Operatiivisen johdon, erityisesti toimitusjohtajan sekä hallituksen työn tukeminen on tärkeä osa toimenkuvaani.

Nyt kun olen ollut mukana ensimmäiset kuukaudet Elcoline Groupissa, voin todeta tulleeni oikeaan firmaan. Kasvuyhtiössä taloushallinto on jatkuvassa kehitysvaiheessa. Kun konsernin koko kasvaa, pitää taloushallintoa ja kaikkia muitakin toimintoja sekä rakenteita yksinkertaistaa ja yhdenmukaistaa. Taloushallinto on tässä yhdistävä voima ja soihdunkantaja.

Asiakkuuksien kehittämisessäkin näen, että CFO:lla on paljon annettavaa. Jalostamani asiakas-, liiketoimintakohtainen ja group-tasoinen tieto on avannut uusia yllättäviäkin näkökulmia avainhenkilöitämme, joiden kanssa olemme dataa analysoineet aikaisempaa syvällisemmin.

Business Intelligence – tiedolla johtaminen on työminäni intohimo. Uudessa työssäni olen vasta päässyt alkuun BI-mallien ja dynaamisen raportoinnin kehittämisessä. Odotan innolla näiden visioiden toteuttamista vuonna 2021.

Hienoa päästä mukaan kasvufirman dynaamiseen tiimiin ja tutustumaan sekä omaan porukkaan että jatkossa myös asiakkaisiimme ja kumppaneihimme.

PS You’ll Never Walk Alone

Kun kohtaamme, ja jos keskustelu kääntyy jalkapalloon, haluan tässä ennakkoon varoittaa, että syntymäkaupunkini joukkue Liverpool on intohimoni. Need I say more?

Michael toimii Helsingin toimistostamme, Opus Business Park 3:sta käsin.

Elcoline rekrytoi Kainuussa: ”Meillä on koko ajan hiljainen haku päällä”

02.07.2020

Elcoline Group toimii Kainuussa St1:n etanolitehtaalla sekä Terrafamen metallitehtaalla yhtenä kunnossapidon palvelutuottajista. Uusina projekteina on käynnistynyt Terrafamen nikkelisulfaattitehtaan rakennus- ja prosessisähköistykset, jotka työllistävät parhaimmillaan jopa 30 henkilöä loppuvuoden aikana. Elcolinen rivejä vahvistamaan kaivattaisiin kipeästi paikallista työvoimaa.

Elcoline Group työllistää Suomessa ja sopimuskohteissa ympäri maailmaa noin 300 henkeä. Yhtiö on ottanut viime vuosina isoja kasvuloikkia, mutta Kainuun alueella yritys on kuitenkin jokseenkin tuntematon.

– Meillä on Kainuun alueella koko ajan hiljainen haku päällä sähköalan osaajista. Haluaisimme remmiin nimenomaan paikallisia työntekijöitä, jotta työvoimaa olisi helppo siirrellä joustavasti eri kohteiden välillä. Teollisuusalan tuntemus ei ole välttämätöntä, mutta etenkin kokeneille sähköalan osaajille olisi käyttöä, Elcolinen työnjohtaja Harri Ristiniemi kommentoi.

Tahtotilana työllistää pitkällä tähtäimellä

Terrafamen nikkelisufaattitehtaalla toteutettavat suuret rakennus- ja prosessisähköistysurakat työllistävät ainakin loppuvuoden ajan 20–25 henkilöä. Työvoiman tarve ei kuitenkaan pääty projektien loppuessa, vaan Elcolinen tahtotilana on työllistää uutta henkilöstöä pitkällä tähtäimellä. Kunnossapidon palvelusopimukset St1:n ja Terrafamen kanssa ovat monivuotisia ja jatkuneet jo vuodesta 2016.

– Elcoline vastaa rakennus- ja prosessisähköistyksestä nikkelisulfaattitehtaan kolmessa eri rakennuksessa. Projektit kestävät todennäköisesti alkuvuoteen ja henkilöstöhuippu voi olla jopa 30 henkilöä. Vaikka kyseessä on urakkaluontoinen työ, etsimme työvoimaa kauaskatseisesti, projektipäällikkö Mikael Rissanen Elcolinelta kertoo.

Tällä hetkellä Elcolinella on Kainuussa kirjoilla kymmenen vakituista työntekijää ja urakoihin komennustyövoimaa saadaan myös muualta Suomesta. Uusia työpaikkoja on auki noin 4–5 henkilölle.

– Aloitin itse Elcolinella kolme vuotta sitten ja voin sanoa, että meillä on Kainuun alueella tosi hyvä henki työporukan kesken. Elcoline on joustava ja reilu työnantaja, jonka riveihin toivoisimme löytävämme lisää paikallisia vahvistuksia, Ristiniemi kiteyttää.

Lisätiedot avoimista työpaikoista:

Olli Koivula
Liiketoimintajohtaja
+358 40 511 8283
olli.koivula@elcoline.fi

Mikael Rissanen
Projektipäällikkö, Terrafamen Nikkelisulfaattitehtaan urakat
+358 40 680 0567
mikael.rissanen@elcoline.fi

Antti Haataja
Työnjohtaja, ST1 etanolitehtaan kunnossapito
+358 40 150 3435
antti.haataja@elcoline.fi

Selvitys raskaan teollisuuden kunnossapitoseisokkien resurssitarpeista 2020

30.06.2020

Jättämällä yhteystietosi pääset lukemaan Elcolinen selvityksen raskaan teollisuuden kunnossapitoseisokkien resurssitarpeista vuonna 2020.

Selvityksen tavoitteena oli muodostaa näkymä siitä, milloin suomalaisilla teollisuuslaitoksilla on kunnossapitoseisokkeja ja tehdä näkyväksi samanaikaisten kunnossapitoseisokkien ajankohdat. Toisena tavoitteena oli tuottaa tietoa eri osaajaresurssien tarpeesta tuotantolaitosten seisokeissa: mikä on tyypillinen volyymitarve esim. automaatioasentajille.

Tämän tiedon avulla kunnossapidon resursoinnista vastaavat henkilöt voivat suunnitella omia huoltoaikojaan pahimpien ruuhkahuippujen ulkopuolelle ja saada näin parhaat resurssit käyttöönsä.

Elcoline kasvaa lähes 500 työntekijän ja 50 miljoonan euron kokoluokkaan yrityskaupan vauhdittamana

26.06.2020

Elcoline kasvaa lähes 50 miljoonan euron liikevaihtoluokkaan ja nousee keskikokoisesta teollisuuden kunnossapitoyrityksestä merkittäväksi haastajaksi alan suuryrityksille. Elcoline työllistää jatkossa yhteensä lähes 500 ammattilaista teollisuuden kunnossapidossa, projekteissa ja tukipalveluissa.

Elcoline ostaa osia Caverion Teollisuuden liiketoiminnoista Maintpartner-kaupalle asetettujen ehtojen mukaisesti

Kaupan osapuolet ovat allekirjoittanut sopimuksen eräiden Caverion Industria Oy:n Suomen liiketoimintojen myynnistä Elcoline Oy:lle Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) Maintpartner-kaupalle asettamien ehtojen mukaisesti. Ostaja on kotimainen, kansainvälisesti toimiva teollisuuden kunnossapitopalveluiden tarjoaja, jolla on ennen kauppaa palveluksessaan noin 300 työntekijää.

Caverionin 22.11.2019 julkistaman pörssitiedotteen mukaisesti KKV:n Maintpartner-kaupan päätös sisälsi tiettyjä ehtoja, joiden mukaan Caverionin tulee luopua noin 6,5 prosentista Teollisuus-divisioonan kaupan jälkeisestä Suomen liikevaihdosta (noin 300 milj. euroa vuonna 2018).

Kaupan kohteena on teollisuuden palveluihin liittyviä kokonaisulkoistussopimuksia pääosin kemianteollisuuden ja energia-alan asiakkaiden kanssa. Lisäksi kauppaan sisältyvät Caverionin meriteollisuuden yksikkö sekä Maintparner-kaupassa ostetut teollisen kunnossapidon palvelukeskukset Turussa, Porissa, Raumalla ja Oulussa.

Elcolineen integroidaan merkittävä uusi kokonaisuus

Leif Backman, toimitusjohtaja, Elcoline Group:

”Olemme todella innoissamme, että pääsemme nyt tutustumaan uusiin asiakasyrityksiin ja työntekijöihin. Integraatio on ensisijaisesti ihmisiä yhdistävä hanke, jossa kuuntelemalla, ymmärtämällä ja ohjaamalla kulttuuria, periaatteita ja prosesseja matkaamme yhteiseen suuntaan. Uuden liiketoiminnan yhdistäminen nykyiseen vaatii mittavan integraatiotyön. Elcolinella on vankkaa kokemusta lukuisista kokonaisulkoistus- ja yrityskauppahankkeista, joissa henkilöstöä siirtyy kaupan toiselta osapuolelta Elcolinen riveihin.”

Kasvutarinaan kirjoitettiin tärkeä luku

Jere Räisänen, hallituksen puheenjohtaja ja toinen Elcolinen perustajaosakas:

”Elcolinen kasvustrategia eteni ison loikan tämän liiketoimintakaupan ansiosta.
Matka 100 miljoonan euron kokoluokkaan etenee määrätietoisesti, saatuamme neuvottelut päätökseen Caverionin kanssa. Olemme kuitenkin vasta puolessa välissä tavoitteen toteutumista, joten haemme vahvasti kasvua nykyisten asiakkaiden kanssa yhteistyössä, solmimalla uusia asiakkuuksia sekä osallistumalla aktiivisesti avautuviin yritysjärjestelyihin. Erityisesti ulkoistetun kunnossapidon markkina kasvaa tällä hetkellä vauhdilla ja neuvottelemme useista mielenkiintoisista hankkeista, jotka toteutuessaan tuovat merkittäviä kasvuaskeleita Elcolinelle.”

Elcoline

Elcoline on suomalainen Industrial Asset Management -liiketoimintaan erikoistunut yritys ja teollisuuden kunnossapidon kumppani. Sen palvelualueita ovat teollisuuden kunnossapidon ulkoistukset ja palvelusopimukset, mekaaniset asennukset, sähkö-, automaatio- ja instrumentointityöt, putkistojen asennukset ja hitsaukset sekä energialaitosten osien konepajavalmistus. Elcoline-asiakkaat ovat energia-, petrokemian-, öljynjalostus-, metalli-, kaivos-, meri- ja rakennusteollisuuden toimialoilta.
Elcoline on kasvuyritys, jonka visiona on saavuttaa 100 miljoonaan euron liikevaihto vuoteen 2023 vuoteen mennessä, työllistää 1.000 henkeä ja kansainvälistyä pitkälle konseptoidun ja skaalautuvan palvelumallin avulla.

 • Perustettu vuonna 2002​
 • Toimintaa ohjaa kasvustrategia, joka keskittyy tuottamaan kokonaispalveluita teollisten asiakkaiden tarpeisiin, esim. kokonais- tai osakunnossapitoulkoistukset​ ja huollon palvelusopimukset
 • Kahdeksan toimipistettä ympäri Suomea (+ toimipiste Ruotsissa 2020) ja toimintaa huoltosopimuskohteissa ympäri maailmaa
 • Elcoline Group työllistää 500 teollisuuden kunnossapitoalan ammattilaista​
 • Liikevaihto 50 M€ (2019: 31 M€)​
 • 100 %:n suomalainen omistus: henkilöstö, johto, sijoittajat ja perustajat

Lisätietoja ja haastattelut

Elcoline Group Oy

Leif Backman
Toimitusjohtaja
+358 43 824 3460
leif.backman@elcoline.fi

Jere Räisänen
Hallituksen puheenjohtaja
+358 44 559 9144
jere.raisanen@elcoline.fi

Elcoline vahvistaa pääomaa ja osaamista voimakasta kasvuvaihetta varten – omistajiksi liittyy kokenut suomalainen sijoittajaryhmä

25.05.2020

Elcoline Groupin taustavoimat nousevat uudelle tasolle, kun suomalainen sijoittajaryhmä sijoittaa pääomaa ja laajan yrityskokemuksensa kasvua tukemaan. Sijoituksesta on sovittu 22.5.2020. Sijoittajaryhmässä ovat mukana yritysjohtajina ja pääomasijoittajina kokemuksensa hankkineet Karri Kaitue, Esko Mäkeläinen, Harri Pärssinen ja Heikki Westerlund. Elcoline on poikkeuksellinen suomalainen kasvuyritys, joka on kasvanut vuosittain keskimäärin 48% vuosina 2013–2019.

Osaaminen on kasvuyritykselle rahaa tärkeämpää pääomaa 

Jere Räisänen, hallituksen puheenjohtaja ja toinen Elcoline-perustajaosakas:

”Rahaa on tarjolla, mutta kokemusta ja osaamista ei saa välttämättä edes rahalla. Olemme erittäin tyytyväisiä ja ylpeitä, että omistusta laajennettaessa kasvaa osaamisemme. Elcoline pysyy suomalaisessa omistuksessa, millä on meille merkitystä. Liian moni suomalainen kasvuyritys on siirtynyt liian varhaisessa vaiheessa ulkomaiseen omistukseen. Haluamme kirjoittaa kasvutarinaa yhdessä kokeneiden ja kasvollisten sijoittajien kanssa.”

Leif Backman, toimitusjohtaja, Elcoline Group:

”Matka 100 miljoonan euron kokoluokkaan vaatii sisäpiirin osaamista miljardiyritysten toimintatavoista. Sijoittajaryhmän huippunimet tuovat kasvuloikassamme tarvittavaa kovan luokan johtamisosaamista ja avaavat meille uusia tärkeitä verkostoja kansainvälisiin suuryrityksiin. Perustamme hallituksen ja johtoryhmän toimintaa tukemaan uudenlaisen Growth Board -tiimin yhdessä sijoittajaryhmän kokeneiden partnereiden kanssa. Kun Elcoline toimii miljardiyritysten luotettuna Industrial Asset Management -kumppanina, on välttämätöntä, että meillä on näkemystä, verkostoja ja kokemusta samalta tasolta.”

Sijoittajaryhmä

Heikki Westerlund, joka on Capman-urallaan ollut sijoittamassa satoihin yrityksiin:

”Pääomasijoittaminen on monimuotoistunut viimeisten vuosien aikana. Perinteisen rahastomuotoisen mallin rinnalle ovat nousseet fokusoidummat, harvempia sijoituksia tekevät, mutta vielä enemmän omaan teolliseen osaamiseen nojaavat sijoittajaryhmät. Olemme seuloneet tällä porukalla useita potentiaalisia sijoituskohteita parin viime vuoden aikana. Haluamme olla mukana Elcolinessa paitsi sijoittajina myös tuomalla kokemuksemme, osaamisemme ja verkostot tuottamaan yritykselle arvoa.”

Karri Kaitue, joka on nimitetty Elcolinen hallitukseen:

”Teollisuuden kilpailukyky vaatii jatkuvaa keskittymistä ydinliiketoimintaan ja osaamiseen. Elcoline on mielenkiintoisessa asemassa suomalaisten teollisten yritysten kumppanina vahvistamassa niiden kilpailukykyä. Uskon, että yhdessä Eskon, Harrin ja Heikin kanssa voimme antaa paljon Elcolinen vahvalle yrittäjähenkiselle porukalle hakiessamme kannattavaa

Elcoline  

Elcoline on suomalainen Industrial Asset Management -liiketoimintaan erikoistunut yritys ja teollisuuden kumppani. Sen palvelualueita ovat teollisuuden kunnossapito, vaativien kohteiden mekaaniset asennukset, sähkö-, automaatio- ja instrumentointityöt, putkistojen asennukset ja hitsaukset sekä energialaitosten osien konepajavalmistus. Elcoline-asiakkaat ovat energia-, petrokemian-, öljynjalostus-, metalli-, kaivos-, meri- ja rakennusteollisuuden toimialoilta.

Elcoline on kasvuyritys, jonka visiona on saavuttaa 100 miljoonaan euron liikevaihto 2023 vuoteen mennessä, työllistää 1.000 työntekijää ja kansainvälistyä pitkälle konseptoidun, skaalautuvan palvelumallin avulla.

Vuonna 2019 Elcoline-omistajiin ja hallitukseen liittyi 3 Step IT Oy:n hallituksen puheenjohtaja, vuoden liikemies 2019 Jarkko Veijalainen.

 • Perustettu vuonna 2002
 • Toimintaa ohjaa kasvustrategia, joka keskittyy tuottamaan kokonaispalveluita teollisten asiakkaiden tarpeisiin, esim. kokonaista- tai osakunnossapitoulkoistukset
 • Kahdeksan toimipistettä ympäri Suomea (+ Ruotsi 2020) ja toimintaa huoltosopimuskohteissa ympäri maapalloa
 • Elcoline Group työllistää yli 300- ja käytettävissä olevien kumppaneiden kautta lisäksi yli 100 teollisuuden kunnossapitoalan ammattilaista
 • Liikevaihto 2020 n. 40 M€ (2019 31 M€)
 • 100%:n suomalainen omistus: henkilöstö, johto, sijoittajat ja perustajat

Sijoittajaryhmä

Karri Kaitue, hallituksen puheenjohtaja Alexandria pankkiiriliike Oy, Feon Oy, Filtra Oy. Aiempi kokemus Outokumpu, Ekokem, Destia

Esko Mäkeläinen, senior adviser Valuatum Oy. Aikaisempi kokemus mm Stora Enso Oy, Walki Oy, Maintpartner Oy, Lunawood Oy, Sampo Pankki/Danske Bank

Harri Pärssinen, Oriolan, Henki-Fennian ja Unified Chargersin hallituksissa. Aiemmin EY:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja

Heikki Westerlund, Tikkurila, Aspo, Kemppi, Duuri hallituksissa. Aiempi kokemus mm: CapMan, Orion, Norvestia, Walki ja Lumene


Lisätietoja ja haastattelut 

Elcoline Group Oy 

Leif Backman
Toimitusjohtaja
+358 43 824 3460
leif.backman@elcoline.fi

Jere Räisänen
Hallituksen puheenjohtaja
+358 44 559 9144
jere.raisanen@elcoline.fi

Sijoittajaryhmä 

Karri Kaitue
+358 40 501 5054
karri.kaitue@feon.fi