Uusinta 3D-teknologiaa käyttöön Elcolinen ja SSAB:n yhteistyössä
17.06.2022Työturvallisuutta ja kunnossapidon toimintatapoja voi parantaa monin tavoin. Yksi niistä on 3D-mallinnus. Elcolinen ja SSAB:n pilottiprojektina vuosien 2020 ja 2021 aikana toteutettu opinnäytetyö kehittää teollisuuden ennakkohuoltoa ja perehdytystä sekä lisää työturvallisuutta 3D-kuvauksen ja web-sovellusten avulla. Pilottiprojekti kertoo Elcolinen edelläkävijyydestä uuden teknologian käytössä.
Tuoreessa Oulun ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä 3D-mallinnusta hyödynnettiin SSAB Raahen terästehtaalla. Tuloksena oli kaksi pilvipalvelupohjaista huoltosovellusta. 3D-mallinnuksella kuvattiin kaksi tehtaan hihnakuljetinta. Kuvauksen pohjalta saatiin aikaan virtuaalitodellisuuden näkymä kuljettimista ja niiden ympäristöstä.
Elcolinen kunnossapidon työnjohtaja Joonas Paakkari lähti kehitystyöhön mielessään selkeä päämäärä.
– Uuden teknologian avulla saan helpotettua omaa työtäni. Tuuraaja tai uusi työntekijä voidaan nyt perehdyttää helposti etänä. Sovellukseen voi jättää kaikenlaisia ohjeita ja kunnossapidon huomioita. Samalla tehdään asiakkaalle konkreettista kehitystyötä, työn ohessa konetekniikan tutkinto-ohjelman suorittanut Paakkari sanoo.
Tärkeintä on turvallisuus
Uuden teknologian tärkeintä antia on turvallisuuden paraneminen. 3D-mallinnuksen avulla tehtyjen sovellusten avulla voidaan perehdyttää työntekijät kohteisiin turvallisesti etänä. VR-lasien avulla työryhmä voi kulkea kohteessa virtuaalisesti ja tutustua alueen mahdollisiin vaaran paikkoihin ennen työn aloitusta.
Samoin kuin perehdyttämisessä, Paakkarin kehittämät sovellukset parantavat turvallisuutta laitteiden ennakkohuollossa, kun kohteeseen päästään tutustumaan etukäteen. Myös huoltoseisokkien suunnittelu helpottuu, kun se voidaan tehdä etänä.
Sovellukseen voi tallentaa huolto-ohjeita, jotka näkyvät virtuaalinäkymän katselijalle. Tämä helpottaa työn kulkua ja nopeuttaa kunnossapidon toteutumista lyhentäen huoltoseisokkien vaatimaa aikaa.
– VR-tilassa pystyy käymään asioita läpi paljon konkreettisemmin kuin valokuvista ja piirroksista. Todelliset mittasuhteet saadaan näkyville ja ymmärrystä tulee aivan eri tavalla, sanoo Paakkarin työn ohjaaja ja Elcolinen liiketoimintajohtaja Teemu Pohto.
– Tässä koeponnistettiin uutta teknologiaa. Työ pitää esitellä laajemmin SSAB:lla ja miettiä jatkotoimenpiteet; halutaanko tätä lanseerata pidemmälle ja miten teknologiaa hyödynnetään kunnossapidossa ja muissa toiminnoissa, Pohto kertoo.
SSAB on käyttänyt 3D-mallinnusta aiemminkin, mutta ainoastaan perehdytyskäyttöön. Nyt hyödyt saadaan käyttöön myös kunnossapidon puolella.
Käyttökokemuksia on jo kertynyt
Paakkarin kehittämät sovellukset on jo testattu käytännössä. Viime kesänä tuuraajan työnohjaus onnistui etänä VR-sovelluksen avulla, jolloin säästyi kummankin työntekijän aikaa. Kerran yhteistyökumppanin olisi pitänyt tulla Oulusta Raaheen tarkistamaan kunnossapitotyön olosuhteet ja tilan mitat.
– Siihen sanoin, että minulla olisi ohjelma, josta voi katsoa. Yhteistyökumppani pystyi mittaamaan ovet 3D-sovelluksen kautta. Siinä säästyi paljon kustannuksia, ja sovelluksesta tuli heti positiivinen havainto, Paakkari kertoo.
3D-mallinnuksella voidaan siis tutkia tilan mittoja etukäteen. Esimerkiksi suuren säiliön kokoaminen ahtaaseen paikkaan on haastava tehtävä, jota pystytään tarkastelemaan etukäteen 3D-mallinnuksella.
– Näemme mahdolliset pullonkaulat, jotka voimme ratkaista ennen kuin varsinainen työmaa on edes alkanut. Näillä toimilla turvaamme aikataulussa pysymisen ja mahdollisimman lyhyen tuotannon katkon asiakkaalle. Säästämme rahaa ja aikaa niin meiltä kuin asiakkaaltakin, hän tiivistää.
Järjestelmät murroksessa
3D-pilotointia vastaava projekti on helppo monistaa erilaisissa kohteissa erilaisilla toimialoilla, koska pohja sovelluksen käytölle on jo valmiina. Erityisesti modernisointihankkeissa 3D-kuvantaminen auttaa vanhojen käytäntöjen korvaamisessa uusilla. Paakkari uskoo, että 3D-kuvantamisen hyödyntäminen on tulevaisuudessa yleinen käytäntö.
– Kunnossapitojärjestelmät ja varastojärjestelmät ovat nyt murroksessa. Lisenssit vanhenevat ja niitä päivitetään uusiin. 3D-sovellus voidaan linkittää uusiin kunnossapitosovelluksiin. Tästä on todella paljon hyötyä, kun meidän omat järjestelmät kommunikoivat saumattomasti asiakkaan järjestelmien kanssa. Se helpottaa ja syventää yhteistyötä.
Paakkarin mukaan töissä on tärkeintä turvallisuus. Turvallisuuslukuja mitataan ja yrityksiä valitaan tai ei valita yhteistyökumppaneiksi niiden perusteella. 3D-kuvaus ja web-sovellukset parantavat Elcolinen työympäristöä ja turvallisuusperehdytyksiä.
– Elcoline on saanut tällä uudella palvelulla kaksi kärpästä yhdellä iskulla: helpottamaan merkittävästi suunnittelutyötä teollisuuden vaativissa kohteissa ja luomaan Suomen parasta työturvallisuuskulttuuria. 3D-mallintaminen on tulevaisuutta, jonka avulla voimme tuottaa lisäarvoa asiakkaillemme, hän kiteyttää.
Lisätietoja Elcolinen 3D-mallinnuspalvelusta antaa
Jaakko Juvonen, kehitys- ja hallintojohtaja
+358 40 012 9966
Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Joonas Paakkari