02.05.2022

Parmaco

“Elcoline hoitaa osuutensa Parmacon projekteissa ammattitaidolla ja aikataulussa”– Maarit Auvinen, tekninen johtaja, Parmaco

Parmacon ja Elcolinen yhteistyössä toteuttama Tehtaankadun koulu Helsingin Eiran rannassa. Kuva: Elcoline

Parmaco Oy valmistaa ja vuokraa siirrettäviä ja muunneltavissa olevia rakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja. Parmacon ja Elcolinen yhteistyö on alkanut jo 2014.

– Elcoline on sellainen yhteistyökumppani, joka ratkoo meidän puolestamme ongelmia, jotta päästään järkevään lopputulokseen. Se on iso etu. Pitkä yhteinen historia antaa kompetenssia kertoa meille, mitä meidän kannattaa omassa toiminnassamme kehittää, Parmacon tekninen johtaja Maarit Auvinen sanoo.

Parmacolla ja Elcolinella on laaja kumppanuussopimus tehtaiden osalta sekä sopimus työmaa-asennusten osalta. Elcolinen työntekijät urakoivat Parmacon talotehtailla Leppävirralla ja Pyhäjoella. Palveluun kuuluu sekä suunnittelua että toteutusta ja lisäksi materiaalien hankintaa. LVISA-urakoitsijana Elcoline osallistuu Parmacon kanssa rakennuksen koko elinkaaren matkaan tarjousvaiheesta asiakkaalle luovutukseen ja siitä seuraavalle asiakkaalle siirtämiseen.

– Elcoline on kehittänyt meidän toimintaamme tarjousprosessissa. Oma toimintamme on napakoitunut ja olemme saaneet paljon uusia käytäntöjä siihen, kuinka tarjousvaihetta viedään eteenpäin, Auvinen kertoo.

Projektit toteutetaan tiukalla aikataululla

Auvinen on tyytyväinen Elcolinen ammattitaitoon ja luotettavuuteen.

– Meidän toiminnassamme aikataulussa pysyminen on todella tärkeä asia, koska projektit toteutetaan tiukalla aikataululla. Elcoline selviää esimerkiksi materiaalihankinnoista hyvin. Ei tarvitse kantaa huolta siitä, ehtivätkö esimerkiksi sähkökeskukset ajoissa tuotantoon, Auvinen kiittelee.

– Tilaelementtien rakentaminen ei ole kauhean laajalle levinnyttä tietoa. Joka ikiseltä urakoitsijalta ei siis tätä tietoa löydy. Elcoline hoitaa oman osuutensa projekteissa asenteella ja ammattitaidolla, hän tiivistää.

Etävalvonta on tulevaisuutta

Elcolinen Parmacolle tuottamiin palveluihin kuuluvat muun muassa rakennusten elinkaaren hallintapalvelu ja etävalvonta. Etävalvonnan avulla rakennuksen kuntoa ja tilaa voidaan seurata vaikka toiselta puolen Suomea. Se varmistaa, ettei rakennuksen elinkaari katkea ennenaikaisesti. Järjestelmä valvoo, että asiakkaalla ja loppukäyttäjällä on hyvät ja terveelliset olosuhteet. Mahdollista vikaa ei tarvitse lähteä ensin katsomaan ja sitten korjaamaan, vaan selvitään yhdellä käynnillä.

Auvinen näkee palvelussa mahdollisuuksia erityisesti tulevaisuudessa.

– Rakennusten käyttäjien mahdollisuus vaikuttaa talotekniikan toimintaan ja energiankulutukseen korostuu jatkossa aivan varmasti. Rakennusten etävalvontaa ja -hallintaa on tarkoitus viedä eteenpäin ja laajentaa, hän kertoo.

Rakennusten olosuhteita, kuten lämpötilaa ja hiilidioksiditasoa, voidaan tulevaisuudessa havainnoida ja hallita etäyhteyksin.

Haasteena on toistaiseksi järjestelmien yhteensopivuus. Järjestelmien pitää olla toimivia rakennuksen nykyiselle käyttäjälle, mahdolliselle seuraavalla asiakkaalle ja Parmacon oman tilahallinnan tarpeisiin. Eri käyttäjiä miellyttävät eri järjestelmätoimittajat. Elcolinen ja Parmacon pilottihanke Leppävirran toimistolla on parhaillaan käynnissä, jotta järjestelmää voidaan koekäyttää itse. Se toimii samalla esittelykohteena asiakkaille.

Elcolinella on vankka kokemus LVISA-kokonaistoimituksista

Elcolinen tähän asti mittavimmat projektit ovat vuonna 2019 valmistunut 3 700 neliön koulu-, päiväkoti- ja ruokalakokonaisuus Vantaan Keimolanmäkeen sekä vuonna 2020 valmistunut 3 650 neliön koulu-, ruokala- ja liikuntasalikokonaisuus Helsingin Tehtaankadun koululle. Elcoline osallistui myös 6 000 neliön koulurakennuksen LVISA-asennuksiin Lahden Mukkulassa. Yhtiön LVISA-kokonaistoimitukset ja elinkaaripalvelu soveltuvat niin rakennuskiinteistöihin kuin teollisuudenkin talotekniikkaan.