08.12.2022

Kotkan Energia

“Elcolinen kokenut kaarti hanskasi haasteet ja hoiti höyrykattilakomponenttien kokonaistoimituksen tyylikkäästi maaliin” -Antti Lanki, Kotkan Energia

Kuvassa Matti Käki Elcolinelta ja Antti Lanki Kotkan Enegialta. Kuva: Elcoline

Elcoline on Kotkan Energian pitkäaikainen kunnossapidon sopimuskumppani. Yksi vuoden suurimmista projekteista Kotkan Energialla oli jätteenpolttolaitoksen kattilanosien korvausinvestointi, jonka tärkeimpänä tavoitteena on energian turvaaminen tulevana talvena. Elcolinen Voikkaalla sijaitseva SVS Supervise Service -yksikkö vastasi Kotkan Energian miljoonaluokan projektissa höyrykattilakomponenttien konepajavalmistuksesta ja näiden kokonaistoimituksesta asennuksineen.

Kotkan Energialla muun muassa Hyötyvoimalaitoksen kunnossapidosta vastaava käyttöpäällikkö Antti Lanki arvostaa erityisesti Elcolinen jämptiä projektinhallintaa.

“Oli fiksu päätös teettää höyrykattilakomponentit Elcolinella eikä vaikkapa ulkomailla. Projekti saatiin päätökseen suunnitellusti ja aikataulussa huolimatta nykyisestä maailmantilanteesta. Materiaalien hinnannousu on ollut tietysti haasteena alusta asti, sillä esimerkiksi Ukrainassa tehdään paljon metalliputkia ja materiaaleja. Oli kuitenkin onni, että investointipäätös, kumppanivalinnat ja pääosin materiaalihankinnat ehdittiin tehdä alkuvuodesta, kun sota ei ollut vielä alkanut. Ja kun tehtiin kotimaassa, ei tarvinnut miettiä tavaroiden kuljettamista ulkomailta. Elcoline on luotettava toimija, hintapuoli on ok, ja pystyvät tuollaisen projektin hoitamaan.”

“Häiriötilanteissa aina ensin soitetaan tutuille kavereille Elcolineen”

Kotkan Energialla ja Elcolinella on jo pitkä yhteinen historia voimakattiloiden parissa toimimisesta yli kymmenen vuoden takaa. Vuositason yhteistyö on tyypillisesti sisältänyt vuosihuollot, painelaitteisiin liittyvät korjaukset ja yllättävien häiriötilanteiden, kuten kattila- tai putkivuotojen hoidon.

”Näissä aina ensin soitetaan tutuille SVS:n kavereille Elcolineen. Isommat investoinnit kilpailutetaan, mutta Elcoline on ollut näissäkin aina vahvoilla.”

Kattilaprojekti oli vuoden suurimpia investointeja, joka turvaa energiansaannin talveksi

Juuri valmistunut kattilaprojekti on yksi tämän vuoden suurimmista investoinneista Kotkan Energialla.

”Tässä oli kyseessä kattilanosien – tulistimen ja syöttöveden esilämmittimen eli ekonomaiserin – suunniteltu vaihto. Jätteenpoltossa kattilat kuluvat tavanomaista nopeammin. Mieluummin vaihdetaan osat, ennen kuin ne hajoavat. Energian turvaaminen on nyt ykkösjuttu, jotta pystytään tuottamaan energiaa tulevana talvena. Korvausinvestointi oli siis kyseessä meidän kategorioissa.”

Elcoline valmisti uuden, noin puolikkaan tulistimen, kulutusta entistä paremmin kestävästä materiaalista, ja liitti sen vanhaan tulistimeen Voikkaan konepajallaan. Elcoline hoiti myös vaihtotyön. Ekonomaiseri suunniteltiin yhteistyössä suunnittelutoimiston kanssa ennen sen valmistusta Voikkaan konepajalla. Putket saatiin alkuvuodesta ja Elcoline sai asennustyöt valmiiksi kahden viikon aikana syys-lokakuun vaihteessa, kun laitoksella oli huoltoseisokki.

“Elcolinen asennuspäällikkö ja asentajien kokenut kaarti osasivat hanskata haasteet ja hoitivat homman tyylikkäästi maaliin”

”Saimme juuri tehtyä kattilalle painekokeen, jossa totesimme, että asennus on pitävyyden kannalta onnistunut. Käyttökokeessa tarkistetaan normaalia suuremmalla vedenpaineella, että paineenalainen osa kestää sen paineen mikä kuuluukin.  Kattila ei vielä ole ollut tulilla, mutta tähän mennessä odotukset ovat täyttyneet.”

Suunnittelussa oli omat haasteensa ekonomaiserin osalta ja pitkään käytössä olleen laitoksen ollessa kyseessä voi aina tulla myös yllätyksiä vastaan.

”Elcolinen väki auttoi näissä kovasti. Helpotti, kun oli tutut henkilöt konepajassa niitä yhdessä miettimässä. Asennuksen aikanakin ilmeni joitakin haasteita, mutta Elcolinen asennuspäällikkö ja asentajien kokenut kaarti osasivat hanskata haasteet ja hoitivat homman tyylikkäästi maaliin. Myös aikataulussa pysyttiin. Parinkymmenen hengen porukka, joka täällä oli tekemässä, 7–8 henkilöä per vuoro, hoitivat homman hyvin. Ei ollut hitsaussaumoissa mitään valittamista ja hyvin oli asennettu kaikki paikoilleen. Asennuspäällikkö veti projektin erittäin hyvin.”

Tänä vuonna oli toinenkin pienempi projekti Hovinsaaren voimalaitoksella. Sinne uusittiin Luvo – ilman esilämmitin.

”Sielläkin kattila on toiminut hyvin korjaustoimien jälkeen. On totta kai etu, kun tunnetaan toisemme ja asentajat tuntevat laitoksemme. Elcoline tuntee meidän olosuhteet ja paikat. Se on etu niin meille kuin Elcolinellekin, kun ei tule suurempia yllätyksiä.”

“Ei ole sellaista kellonaikaa, jolloin Elcolinelle ei voisi soittaa”  

”Elcolinella vastaavat puhelimeen, olipa joulu tai juhannusaatto, ja pystyvät järjestämään apua, kun on esimerkiksi vuototilanteita. Palvelualttius on tosi tärkeää meille. Ei ole sellaista tunnetta, etteikö siellä kaikkea sen eteen tehtäisi. Elcolinella myös asentajat ymmärtävät, että kun on talvipakkanen, niin työ tehdään niin nopeasti kuin mahdollista. Ymmärtävät, että on kallista seisoa kovalla pakkasella voimalaitoksen kanssa. ”

Toistaiseksi Kotkan Energialla ei ole ollut tarvis käyttää Elcolinen muiden paikkakuntien tarjoamia palveluja.

”Elcolinen kasvu ja aiempaa vahvemmat hartiat ehkä silti näkyvät meillekin siten, että resurssia on hyvin käytettävissä. Elcolinella on useampia henkilöitä käytettävissään, josta löytyy meille aina tekijät. Suosittelisin ja olen suositellut heitä usein muillekin. Kattilapiirit ovat pienet ja Suomessa ei hirveän montaa kuitenkaan ole, jossa voisi kattilaa korjauttaa ja uudistaa. Aina on kiva sanoa, että meni hyvin aikataulussa ja kustannukset pysyivät sovitussa, että sieltä kannattaa kysyä tarjousta. Heiltä on myös vastaantuloa tullut, jos on ollut jotain korjattavaa.”