Elcolinen ”kymppivuotiaat” arvostavat työn vaihtelevuutta ja vastuuta

25.09.2018
Yleinen

Elcolinella on 11 työntekijää, joiden kymmenettä työvuotta juhlistamme tänä vuonna. Haastattelimme heistä kolmea. Näille miehille haastava työ tuo mielekkyyttä ja vastuun ottaminen on uusi mahdollisuus. Kymmenen vuotta on pitkä ajanjakso, jonka aikana ovat ehtineet kasvaa niin yritys kuin sen työntekijätkin.

Yksi ”kymppivuotisista” on Mikko Riipinen, jonka mieleen on painunut kirkkaasti ensimmäinen päivä Elcolinella. Ensimmäisen työvuoron ohjelmassa oli yöpäivystys Talvivaaran kaivoksessa.

– En tietenkään vielä tuntenut ketään enkä osannut kaikkia käytäntöjä, joten yöstä tuli melko stressaava, kun hälytykset alkoivat soida kaivoksen murskaimen mennessä vikatilaan. Silloin mietin, että on tämä aikamoinen paikka. Mutta tällä tiellä ollaan, eikä ole ikinä tullut mieleen, että pois pitäisi lähteä, Riipinen sanoo.

Riipinen on omien sanojensa mukaan sekatyömies, jonka työvuosiin on mahtunut monenlaisia tehtäviä luottamusmiehen pestistä reissuhommiin sähköasentajana. Tällä hetkellä Riipisen työtehtäviin kuuluvat muun muassa teknisten järjestelmien sekä IoT-laitteiden huoltotyöt ja liikennejärjestelyt E18-tiellä Länsi-Uudellamaalla.

– Parasta on itsenäinen ja vapaa työ. Saan päättää omista aikatauluistani ja olen vastuussa tekemisistäni samassa projektissa oleville työkavereilleni, Riipinen kuvailee.

Mikko Riipinen

Työkaverit helpottavat reissumiehen koti-ikävää

Myös Mikko Taskisen työvuosiin on mahtunut monenlaista tekemistä. Taskinen on kiertänyt Suomea Elcolinen leivissä tehden muun muassa hitsaajan ja sähköasentajan töitä. Hän uskoo, että reissuhommat sopivat tietynlaisille ihmisille.

– Sekä työn haastavuus että kiinnostavuus tulevat juuri siitä, että työnkuva voi vaihtua yhden päivän sisällä laidasta toiseen. Mutta onhan se mukavaa, kun saa matkustella eikä tarvitse olla aina samojen seinien sisällä. Meillä on aina ollut hyvä työilmapiiri, ja työkaverit helpottavat koti-ikävän iskiessä, Taskinen kertoo.

Työilmapiirin lisäksi Taskinen pitää parhaana puolena työssään henkilökohtaista urakehitystä. Vastuuta on tullut lisää vuosien myötä ja nykyään Taskinen muun muassa ohjaa työprojekteissa uusia ja vanhoja työntekijöitä.

–  Olen päässyt tekemään paljon sellaista, mitä en edes olisi osannut kuvitella. On hienoa, että vastuuta saa halutessaan ja Elcolinella luotetaan työntekijöiden osaamiseen. Tulevaisuudelta odotan jatkuvaa kehitystä sekä itseltäni että Elcolinelta yrityksenä, Taskinen kuvailee.

Mikko Taskinen

Haasteet tuovat mielekkyyttä  

Elcoline Oy:n liiketoimintajohtaja Jaakko Juvosen voisi sanoa kasvaneen Elcolinen mukana. Hän aloitti työt sähköautomaatioasentajana ja eteni vuosien varrella työnjohdosta projektijohtoon ja lopulta nykyiseen pestiinsä liiketoimintajohtajana. Riipisen ja Taskisen tavoin Juvonen pitää työnsä parhaana puolena sen monipuolisuutta ja haastavuutta.

– Haasteet tuovat työhön mielekkyyttä, ja parhaiten vuosien varrelta ovat jääneet mieleen ne haastavimmat työkohteet, joissa ollaan lopulta onnistuttu. Meillä on monenlaisia asiakkaita kartalla Kajaanista Kiinaan ja kaikki sopimuskohteet ovat omanlaisiaan. Joskus työtä tehdään luksusristeilijöillä ja joskus taas voimalaitoksilla, kaivoksilla tai öljynjalostamoilla. Teollisuus on alana mielekäs ja vaihteleva, joten kyllästymään ei tässä työssä pääse, Juvonen naurahtaa.

Kuten Juvosen työnkuva, myös Elcolinen rooli on vuosien aikana muuttunut. Mukaan on tullut uusia työntekijöitä, asiakkuuksia ja palvelulajeja. Nykyään Elcoline tuottaa asiakkailleen muun muassa sähkö- ja automaatioasennuksia, instrumentointia, paineenalaisten putkistojen hitsausta ja mekaanista asennusta.

– Rohkeus kokeilla on tehnyt meistä sen yrityksen, joka olemme nyt. Elcolinella ei pelätä haasteita, vaan nähdään mahdollisuuksia. Tämä asenne näkyy mielestäni myös meidän henkilöstössä; moni haluaa oppia ja kehittyä urallaan ja me pyrimme tarjoamaan siihen mahdollisuuksia jarruttelun sijaan. Uskon, että tie tästä eteenpäin tulee olemaan opettavainen itselleni ja koko Elcolinelle, Juvonen kiteyttää.

Jaakko Juvonen

Riipisen, Taskisen ja Juvosen lisäksi kymmenen vuotta Elcolinella tulee tänä vuonna täyteen seuraavilla elcolinelaisilla: Matti Auvinen, Markku Auvinen, Ville Itkonen, Herkko Laitanen, Vesa Lallukka, Simo Nissinen ja Jarno Räsänen.