SSAB Raahen porttirakennuksen ja paloaseman uusiminen on merkittävä investointi tulevaisuuteen

28.04.2022
Yleinen
Viime kesänä valmistunut porttirakennus laajensi Elcolinen ja SSAB Raahen pitkäaikaisen yhteistyön mekaanisesta kunnossapidosta LVIA-yhteistyöhön. Valmis porttirakennus käsittää porttitoimintojen ja henkilökunnan vaatimat tilat, päävalvomon, toimiston ja sosiaalitiloja. Kuva: SSAB Raahe

SSAB Raahen terästehtaalle valmistunut porttirakennus ja rakenteilla oleva paloasema ovat merkittäviä investointeja, jotka osaltaan luovat uskoa Suomen terästeollisuuden tulevaisuuteen. Myös yhteistyökumppaneiden, kuten asentajien, suunnittelijoiden ja osatoimittajien, merkitys korostuu tämän kokoluokan isoissa uudiskohteissa. Elcoline Group on SSAB:n pitkäaikainen kunnossapidon kumppani. Yhteistyö on laajentunut näiden projektien myötä myös LVIA-kokonaisuuksiin.

Elcoline tunnetaan SSAB Raahen tehtaalla erityisesti mekaanisen kunnossapidon toimijana, joka tarjoaa palvelut paikallisesti. Elcolinen ja SSAB:n lämpö-, vesi-, ilmanvaihto- ja automaatiojärjestelmiin liittyvä yhteistyö käynnistyi viime kesänä porttirakennusprojektilla, joka osoitti, että Elcolinelta hoituvat myös LVIA-kokonaistoimitukset.

– Halusimme kokeilla, miten yhteistyö Elcolinen kanssa sujuu LVIA-projektien osalta. Päädyimme heihin kuitenkin normaalin tarjousmenettelyn kautta, kertoo SSAB:n Raahen-tehtaan Area House Manager Pekka Länkinen.

Itsenäinen raportointi ja materiaalien hankinta helpottavat tilaajan työtä

Porttirakennus ja paloasema ovat molemmat uudiskohteita, jotka ovat nousseet korvaamaan vanhoja, jo elinkaarensa loppupäässä olevia kiinteistöjä. SSAB:lle nämä ovat merkittäviä investointeja tulevaisuutta varten. Elcolinen palveluihin porttirakennuksen ja nyt rakenteilla olevan paloaseman osalta kuuluvat LVIA-kokonaistoimitukset.

Isot uudiskohteet vaativat yhteistyökumppaneilta erityisesti projektinhallinnan osaamista. Tämän tyyppiset kokonaistoimitukset sopivat Elcolinen kokoiselle kumppanille, jolla on riittävästi kokemusta, ja myös harteita resurssien ja kassankin hallinnan näkökulmasta, mittavan projektin hoitamiseen. Toisaalta ketteryys ja nopeus ovat Elcolinen valtteja, ja materiaalienhankinnassa korostuu toiminnan sujuvuus. Kaikki Elcolinen työntekijät Raahessa ovat paikallisia. Tarvittaessa Elcoline pystyy kasvattamaan ripeästi kapasiteettiaan muilla paikkakunnilla toimivista yksiköistään.

– Kun olen käynyt paikan päällä työmaalla, olen saanut keskittyä omiin hommiini ja Elcoline on hoitanut kaiken muun, Länkinen sanoo.

Elcolinen itsenäinen raportointi ja asiakaspalvelu saavat niin ikään kiitosta. Tilaajan työtä helpottaa, kun useita palveluita saa samasta paikasta. Esimerkiksi kaikki LVIA-materiaalit paloaseman tekoon tulevat Elcolinelta.

– Puhelimeen on vastattu aina kun soittaa tai ainakin on soitettu saman päivän aikana takaisin. Elcoline on pitänyt hyvin kiinni sovituista aikatauluista. Mikään projekti ei ole viivästynyt LVIA-puolen töiden takia, Länkinen sanoo.

Asentamista ammattitaidolla

Länkinen ei ole löytänyt huomautettavaa myöskään asentajien tekemästä työstä. Porttirakennuksen käyttöönoton jälkeen tuli esille toive kahvinkeitinlinjasta.

– Portin väeltä tuli palautetta, että asentaja teki hommansa hyvin. Siinä ei kauaa nokka tuhissut. Ammattitaitoista porukkaa, hän tiivistää.

Vankka kokemus LVIA-kokonaistoimituksista

Elcolinella on SSAB:n kanssa jo yli parinkymmenen vuoden ajalta laajaa yhteistyötä kunnossapitoon ja projekteihin liittyen. Yhtiöllä on vankka kokemus myös LVIA-kokonaistoimituksista vuodesta 2017. Tähän asti mittavin projekti käsitti 6 000 neliön koulurakennuksen LVIA-työt. Elcolinen lisäksi tarjoama elinkaaripalvelu, johon sisältyy esimerkiksi etävalvonta, soveltuu niin rakennuskiinteistöihin kuin teollisuudenkin talotekniikkaan.

SSAB:n Raahen-tehtaan porttirakennus on ensimmäinen käyntikortti, jonka kautta kaikki liikenne tehtaalle kulkee – jossa on vastaanotto, josta haetaan kulkuluvat, jonne tavarankuljettajat ja vieraat menevät identifioitumaan. Rakennus käsittää porttitoimintojen ja henkilökunnan vaatimat tilat, päävalvomon, toimiston ja sosiaalitiloja. Rakenteilla on lisäksi uusi noin 1150 neliömetrin kokoinen paloasema, jonka on tarkoitus valmistua loppukesällä 2022. 

Porttirakennuksen jälkihoitoon kuuluvat huoltotarkastukset kahdesti vuodessa. Ne sisältyvät urakkasopimukseen. Velvoitteiden suorittaminen sujuu kätevästi Elcolinen paikallisin voimin.

Aino Soutsalmi, Päivi Tervonen

Kuva: SSAB Raahe