Mika Tapaninaho – Vastuullisuus, luottamus ja laatu kulkevat käsi kädessä

05.12.2019
Yleinen

Aloittaessani työt lokakuussa Elcoline Groupissa kiinnitin huomiota kahteen asiaan: yhtiön pitkiin asiakassuhteisiin ja henkilöstön pitkiin työsuhteisin. Näistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa Työyhteenliittymä E18 kanssa tehty poikkeuksellinen kymmenen vuoden jatkosopimus ja yli vuosikymmenen Elcolinen leivissä työskennelleiden uratarinat. Molemmat ovat signaaleja yrityksen toiminnan vastuullisuudesta.

Vaikka vastuullisuutta voi käsitellä useasta eri näkökulmasta, mielestäni se on ennen kaikkea arjen tekoja. Pitkiä asiakas- ja työsuhteita ei synny ilman luottamusta, huolenpitoa ja sitä, että sovituista asioista pidetään kiinni.

Vastuullisuus ei voi olla vain julkisivun kiillotusta

En halua missään nimessä vähätellä laatustandardeja ja vastuullisuusraportteja. Ne ovat perusteltuja, auttavat yrityksen prosessien kehittämisessä, ja ohjaavat oikeaan suuntaan vastuullisuuden tiellä. Kaikki mikä parantaa työturvallisuutta, on teollisuuden alalla erityisen tärkeää. Metsään mennään silloin, jos raportit ovat vain julkisivun kiillotusta varten. Vastuullisuuden tulee olla syvällä yrityksen arvoperustassa.

Olemme kiteyttäneet Elcolinen arvot kolmeksi toimintaperiaatteeksi: tarkka, joustava ja luotettava. Teemme tarkkoja suunnitelmia ja meillä työskentelee tarkkoja ihmisiä. Olemme myös tarkkoja laadusta. Tämä tuottaa ennakoitavuutta, turvallisuutta ja laatua. Reagoimme nopeasti ja meiltä löytyy joustava ”kyllä hoituu” -palveluasenne, joka tarkoittaa asiakkaalle yhteistyön helppoutta ja sujuvuutta. Olemme rehellisiä, pidämme sen minkä lupaamme ja lupaamme vain sen, minkä voimme pitää. Tämä synnyttää luottamusta ja kestäviä asiakas- ja työsuhteita.

Nämä kolme periaatetta tekevät toiminnastamme sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön näkökulmasta vastuullista.

Kasvuyrityksen kannattavuus varmistetaan vastuullisuudella

Vastuullisuus on myös johtamiskysymys. Työantaja huolehtii, että työkalut, työterveys ja työkulttuuri ovat kunnossa. Yrityksen johto vastaa lisäksi liiketoiminnan vastuullisuudesta. Ei siis laiminlyötyjä viranomaisvelvoitteita, maksamattomia laskuja tai pinnan alla muhivia riskejä, joista kukaan ei piittaisi. Toiminnan tulee olla avointa, ennustettavaa ja pitkäjänteistä.

Elcolinella vastuullisuusasiat ovat olleet yrityskauppojen myötä erityisen paljon pinnalla. Kun yhtiöön integroidaan uusia yrityksiä, se vaatii panostuksia toimintamallien yhtenäistämisessä. Lähtökohtana kuitenkin on, että myös ostettavalla yrityksellä on vastuullinen arvomaailma ja toimintakulttuuri.

Vastuullisilla arjen teoilla varmistetaan, että nopeastikin kasvava yritys on kannattava ja luotettava kumppani nyt ja tulevaisuudessa.

Mika Tapaninaho
Liiketoimintajohtaja
SVS Supervise Service