Hyvät viestintätaidot ja kylmäpäisyys – siinä työnjohtajan menestyksen resepti

23.11.2018
Yleinen

Nikolai Vagapov työskentelee Elcolinella työnjohtajana. Viipurista Suomeen vuonna 2000 muuttaneella Nikolailla on kokemusta kunnossapitoalalta jo yli 10 vuoden ajalta. Vuosien varrella hän on työskennellyt silloisen työnantajansa, nykyisen Elcoline Piping Oy:n liiketoimintajohtajan Maxim Helteen kanssa ympäri Eurooppaa. Reissut veivät jo silloin muun muassa Saksaan, Ruotsiin, Hollantiin ja Sveitsiin. Myös Suomen voimalaitokset ovat tulleet tutuiksi. Taustansa ja kielitaitonsa vuoksi Nikolai toimii usein työnjohtotehtävien ohella myös tulkkina venäjänkielisten asiakkaiden tai työntekijöiden suuntaan.

– Toimiva kommunikaatio on tosi tärkeää projektien onnistumisen kannalta. Muuten homma ei toimi – tulee juoksemista ja ajan hukkaa. Tiimi pitää perehdyttää kunnolla ja tietoa pitää välittää aktiivisesti. Tässä hommassa on suureksi hyödyksi, jos ammattiosaamisen lisäksi omaa hyvät hermot ja ystävällisen asenteen.

Teollisuusprojekteissa kiire on läsnä usein, mutta silloin kylmäpäisyys on arvossaan. Aina välillä törmätään myös kulttuurieroihin.
– Ulkomaisilla työkavereilla on hieman erilainen mentaliteetti kuin suomalaisilla. Tarvitaan hyvää ihmistuntemusta ja pelisilmää, niin hommat sujuvat.

 

Ahkeruudella ja asenteella oppipojasta työnjohtajaksi

Työnteon makuun Nikolai pääsi jo nuorena kulkiessaan isäpuolensa mukana metallihommissa. Mieleen on jäänyt erityisesti ensimmäinen iso seisokkiprojekti Nesteellä vuonna 2005. Siellä 18-vuotias apupoika pääsi näyttämään työnteon asennetta toden teolla.

– Tässä työssä vaaditaan ahkeruutta, kestävyyttä ja tiimityötaitoja. Porukassa pitää pystyä toimimaan. Tälläkin hetkellä minulla on 24 kaveria projektissa. Työnjohtajan pitää osata myös suunnitella ja priorisoida työt ja jakaa ne tiimille oikein.

Parasta työssä on Nikolain mielestä – no, kaikki. Erityisen hyvä fiilis hänelle tulee, kun projekti on mennyt parhaalla mahdollisella tavalla ja tavoitteiden mukaan, ilman ylimääräisiä säätöjä.

– Tykkään tosi paljon työstäni ja vaihtelevista projekteista. Haluan myös kouluttautua lisää erityisesti esimiestaidoissa. Välillä on kiva päästä tekemään myös “ihan oikeita” hitsaushommia ahtaisiin väleihin. Silloin näkee konkreettisesti työnsä tuloksen.